Tymianové krekry s orechmi a syrové pralinky

Tymianové krekry s orechmi a syrové pralinky

4 porcie

60 minút
 

Čakáte návštevu alebo si chcete urobiť niečo výnimočné k večernému maškrteniu? Máme pre vás tento skvelý recept, ktorý pripravila Martina z profilu Zdravě živená. Neobyčajná chuť tymianovo-orechových krekrov v kombinácii so syrovými pralinkami vás alebo vašu návštevu zaručene dostane.

Suroviny:

20 g orechov (vlašské)
100 g hladkej múky
1 lyžička najemno nakrájaného tymianu
¼ lyžičky sušeného cesnaku
Väčšia štipka soli
½ lyžice čakankového sirupu (alebo javorového sirupu, príp. medu)
20 g olivového oleja
30 g vody

Syrové pralinky (18 – 20 kúskov)
100 g nivy
100 g syru typu lučina
Čerstvá pažítka, oriešky a semienka, prípadne sušené ovocia na obalenie

Postup:

1. Orechy nasekajte nadrobno. Nemusia byť nemleté najemno, nejaký ten väčší kúsok nevadí. Vsypte orechy do misy a premiešajte s hladkou múkou, tymianom, cesnakom a soľou.
2. Do misy prilejte sirup, olej a vodu a spracujte cesto.
3. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na tenký plát. Vykrajujte alebo vyrezávajte radielkom ľubovoľné tvary. Rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte na 180 °C cca 15 – 20 minút dozlata. Je dobré pokladať na plech rovnaké tvary, keďže tyčinky sa napríklad pečú rýchlejšie než kolieska.
4. Pripravte si syrové pralinky. Nivu nastrúhajte najemno a v miske zmiešajte s lučinou. Syrovú zmes môžete nechať odležať v chladničke, budú sa vám z nej lepšie tvarovať guličky, a navyše si môžete zmes takto pripraviť už deň dopredu, pokiaľ vás čaká chystanie jedla a pohostenie pre viac hostí.
5. Zo zmesi tvarujte malé guličky. Obaľujte ľubovoľne v nasekanej pažítke alebo orieškoch, semienkach alebo sušenom ovocí.