Gaštanovo – tvarohová bábovka s čokoládou

Kto z nás v detstve nejedol bábovku, akoby nebol. Zaspomínať si na bezstarostné životné obdobie môžete s receptom od súťažiacej z akcie Food blog roku 2021, Janky Kováčové. Tá pripravila bábovku v netradičnom poňatí – s gaštanovým pyré, horkou čokoládou a tvarohom. Spojenie týchto chutí k sebe dokonale ladí, presvedčiť sa o tom môžete sami.
ČOKOLÁDOVÉ CESTO
Suroviny:
100 g horkej čokolády
100 g masla
60 g práškového cukru
130 g gaštanového pyré
2 vajcia
50 ml mlieka
100 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 lyžička jedlej sódy bikarbóny
TVAROHOVÉ CESTO
Suroviny:
120 g tvarohu
50 ml mlieka
120 g masla
100 g práškového cukru
70 g hladkej múky
70 g polohrubej múky
2 vajcia
1/2 balenia prášku do pečiva
Postup:
1. Na túto bábovku si urobte každú časť zvlášť, to znamená čokoládovú v jednej mise a tvarohovú v druhej.
2. Pripravte si bábovkovú formu, ktorú poriadne vymažte maslom a vysypať môžete buď polohrubou múkou, alebo jemnou strúhankou. Potom zapnite rúru na 170 °C.
3. Ako prvú si urobte čokoládovú bábovku. Je dobré mať všetky suroviny izbovej teploty. Maslo s cukrom šľahajte, kým nezačne belieť a získavať našľahanú konzistenciu. Potom pridajte vajce a šľahajte ďalej. Vo vodnom kúpeli si nechajte rozpustiť čokoládu, akonáhle vychladne, pridajte ju k ostatným surovinám a zašľahajte. Potom rozdrobte gaštanové pyré, pridajte mlieko a šľahajte na hladkú konzistenciu.
4. Na koniec vmiešajte múku, zmiešanú s práškom do pečiva a s jedlou sódou.
5. Premiešajte a hneď sa pustite do tvarohovej časti. Znovu vyšľahajte maslo s cukrom a žĺtky do peny. Pridajte tvaroh, mlieko a premiešajte. Pridajte obe múky, zmiešané
s práškom do pečiva a na koniec vyšľahajte bielky na sneh, ktoré opatrne a jemne vmiešajte do cesta.
6. Do pripravenej formy striedavo pridávajte lyžicou oba druhy cesta. Vrch potom zarovnajte lyžicou a dajte piecť do rúry na 170 °C. Po cca 20-tich minútach môžete prikryť vrch alobalom, aby sa nespálil. Bábovku pečte necelú hodinu a v priebehu pečenia pravidelne kontrolujte špachtľou, či je hotová.
7. Na piknik ju môžete vziať iba tak suchú, je krásne vláčna a dobrá. Doma ju ešte môžete dozdobiť čokoládou alebo posypať pečenými gaštanmi či jedlými kvetmi.