Hovädzie ragú

Hovädzie ragú

4 - 6 porcií

60 minút + marinovanie

To, že dokáže Coca-Cola ukľudniť podráždený žalúdok, je známa vec. Ale napadlo by vás použiť ju pri varení? Za skúšku to rozhodne stojí, mäsu totiž dodá nezameniteľnú chuť – napríklad v hovädzom ragú inšpirovanom vietnamskou kuchyňou funguje perfektne.     

 

Suroviny:

1,5 kg hovädzieho krku alebo hrudí  
1 lyžička čínskeho korenia piatich vôní
1 lyžica hoisin omáčky
175 ml Coca-Coly
3 lyžice rastlinného oleja
1 cibuľa nakrájaná najemno 
3 strúčiky cesnaku (prelisované)
4 lyžice paradajkovej pasty  
1 lyžička soli
3 hviezdičky badyánu
3 klinčeky
3 stonky citrónovej trávy (podrvené) 
5 mrkiev nakrájaných diagonálne na silné kúsky
250 g mini cibule 
1 červená cibule 
1,5 l hovädzieho vývaru 
bazalka
červené chilli 
chrumkavá bageta 

multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na veľké kúsky. V marinovacej miske zmiešajte korenie piatich vôní, hoisin omáčku a Coca-Colu. Do marinády pridajte nakrájané mäso, premiešajte a nechajte marinovať aspoň 2 - 3 hodiny, najlepšie však cez noc v chladničke.   

  2. Zapnite hrniec na program Varenie bez veka. Rozohrejte rastlinný olej, na ktorom po častiach zatiahnete mäso. Potom ho vyberte z hrnca. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte do doby, kým zmäknú. Pridajte paradajkovú pastu, premiešajte. Vypnite program Varenie bez veka. Osoľte, pridajte badyán, klinčeky, citrónovú trávu, mrkvu, cibuľky a mäso. Zalejte vývarom. Nasaďte veko a zapnite program Tlakové varenie na 30 minút.   

  3. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP, vypustite paru a odoberte veko. Zapnite program Varenie bez veka a nechajte zredukovať omáčku do požadovanej konzistencie. Vietnamské hovädzie ragú má tekutú konzistenciu, preto ho Vietnamci servírujú s chrumkavou bagetou, ktorá šťavu krásne nasaje. Servírujte ozdobené bazalkou a červeným chilli s bagetou.       

 

Hovädzie ragú