Hráškové rizoto

Hráškové rizoto

 

4 porcie

 

50 minút

Talianska kuchyňa je právom považovaná za jednu z najlepších. Nielenže používa čerstvé a zdravé suroviny, ale zároveň je väčšinou aj jednoduchá na prípravu. Pravé talianske risotto sa od toho klasického českého pomerne líši. Varí sa vo víne a vývare, čím získa krémovú štruktúru. Ľahkým letným variantom je práve Risotto Piselli, ktorému dominuje hrášok s mätou. Utrite ju so soľou a získate tak mätovú pastu, ktorou môžete rizoto na záver dochutiť.

 

Suroviny:

500 g kuracieho mäsa
1 lyžica olivového oleja
1 cibuľa alebo 2 šalotky
50 g masla
185 g guľatozrnnej ryže na rizoto
150 ml suchého bieleho vína
750 ml zeleninového vývaru
150 g mrazeného hrášku
50 g parmezánu
soľ a čerstvo namleté korenie
2 lyžice lístkov mäty podľa chuti
rukola na ozdobu

ETA Pečenka
pánev

 

Postup:

1. Mäso nakrájajte na rezančeky a na rozpálenom oleji ho v panvici opečte zo všetkých strán do zlata. Medzitým olúpte a nakrájajte cibuľu či šalotku nadrobno.

2. V panvici rozohrejte maslo a opečte na ňom šalotku či cibuľu domäkka zhruba 2 minúty. Pridajte prepláchnutú ryžu a restujte ju 1 minútu. Prilejte víno, nechajte chvíľu odpariť alkohol, pridajte dve naberačky vývaru a miešajte do úplného vsiaknutia.

3. V nádobe pečenky ohrejte zvyšný vývar, vmiešajte ryžu a mäso a pozvoľna varte 15 minút. Prisypte hrášok, nastrúhaný parmezán a podľa chuti mätu a dobre premiešajte. Nechajte ešte 5 minút dôjsť. Posypte natrhanou rukolou a ihneď podávajte.