Toskánska zeleninová polievka

6 porcií
70 minút + namočenie fazúľ
Minestrone, najrozšírenejšiu taliansku polievku pozná snáď každý, je hutná a predsa príjemne ľahká. Základ tvoria paradajky, fazuľa, cibuľa, zeler a ďalšia zelenina podľa sezóny. Miesto vody môžete použiť zeleninový či kurací vývar, ktorý chuť polievky ešte zintenzívni. Skúste časť polievky pred podávaním rozmixovať a zeleninou vcelku ju ozdobiť, získa krémovejšiu konzistenciu.
Suroviny:
200 g veľkých bielych fazúľ
1 mrkvu
2 cibule
3 stopkové zelery
2 zemiaky
1 brokolicu
6 kapustových listov
1 cuketu
3 lyžice olivového oleja
400 g konzervovaných drvených paradajok
zhruba 1 l vody
soľ a čerstvo namleté korenie
strúhaný parmezán podľa chuti
Postup:
1. Fazuľu namočte deň vopred do studenej vody. Druhý deň ju zlejte a v novej vode povarte na zhruba 25 minút na miernom stupni.
2. Medzitým pripravte zeleninu. Očistite ju a nakrájajte nadrobno.
3. V nádobe pečenky nechajte rozohriať olej, vsypte mrkvu, cibuľu a zeler a za občasného miešania opekajte 5–7 minút. Pridajte zemiaky a opekajte 5 minút. Vmiešajte paradajky, brokolicu a kapustu a restujte 5 minút. Nakoniec pridajte cuketu a scedené fazule a zalejte vodou tak, aby bola zelenina ponorená. Varte 20 minút domäkka.
4. Pred podávaním osoľte a okoreňte, podľa chuti časť polievky rozmixujte a zľahka posypte parmezánom.