Toskánska zeleninová polievka

Toskánska zeleninová polievka

 

6 porcií

 

70 minút + namočenie fazúľ

Minestrone, najrozšírenejšiu taliansku polievku pozná snáď každý, je hutná a predsa príjemne ľahká. Základ tvoria paradajky, fazuľa, cibuľa, zeler a ďalšia zelenina podľa sezóny. Miesto vody môžete použiť zeleninový či kurací vývar, ktorý chuť polievky ešte zintenzívni. Skúste časť polievky pred podávaním rozmixovať a zeleninou vcelku ju ozdobiť, získa krémovejšiu konzistenciu.

Suroviny:

200 g veľkých bielych fazúľ

1 mrkvu

2 cibule

3 stopkové zelery

2 zemiaky

1 brokolicu

6 kapustových listov

1 cuketu

3 lyžice olivového oleja

400 g konzervovaných drvených paradajok

zhruba 1 l vody

soľ a čerstvo namleté korenie

strúhaný parmezán podľa chuti

Postup:

1. Fazuľu namočte deň vopred do studenej vody. Druhý deň ju zlejte a v novej vode povarte na zhruba 25 minút na miernom stupni.

 

2. Medzitým pripravte zeleninu. Očistite ju a nakrájajte nadrobno.

 

3. V nádobe pečenky nechajte rozohriať olej, vsypte mrkvu, cibuľu a zeler a za občasného miešania opekajte 5–7 minút. Pridajte zemiaky a opekajte 5 minút. Vmiešajte paradajky, brokolicu a kapustu a restujte 5 minút. Nakoniec pridajte cuketu a scedené fazule a zalejte vodou tak, aby bola zelenina ponorená. Varte 20 minút domäkka.

 

4. Pred podávaním osoľte a okoreňte, podľa chuti časť polievky rozmixujte a zľahka posypte parmezánom.