Jablkový koláč s tvarohovo-orechovou náplňou

Jablkový koláč s tvarohovo-orechovou náplňou

Koláčová forma s priemerom 23 cm 

 

 

Veľmi vláčny a šťavnatý koláč, ktorý sa vďaka vôni jabĺk, orechov a výraznej škorice skvele hodí na nadchádzajúce zimné dni. Tento zdravý variant jablkového koláča pre vás prichystala blogerka Martina z profilu Zdravě živená

Suroviny:

Náplň:
150 g vlašských orechov

300 ml mlieka
2 lyžičky mletej škorice
250 mäkkého tvarohu

1 vajce 
cca 5 lyžíc xylitolu (alebo iného sladidla) 


Korpus:
180 g jemných ovsených vločiek
180 g celozrnnej špaldovej hladkej múky

1 lyžička škorice

2 lyžice xylitolu
20 g medu

80 g masla 
100 g najemno nastrúhaného jablka
2-3 lyžice mlieka


Navyše:
3-4 jablká

30 g medu
20 g masla
1 lyžica citrónovej šťavy

Postup:

1. Orechy rozmixujte alebo zomeľte najemno. V hrnci premiešajte s mliekom a na miernom až strednom ohni varte 15 minút do zhustnutia. Preložte do širšej misy a rozprestrite do strán, aby plnka lepšie chladla. 
2. Ovsené vločky premiešajte s múkou, škoricou a xylitolom. Med rozpusťte s maslom a premiešajte s jablkami. Prelejte k sypkej vločkovej zmesi a vareškou premiešajte. Pokropte mliekom. Potom pomocou robota s nadstavcom typu K alebo prstami spracujte do vlhkej "mrkveničky". Zmes rozprestrite do koláčovej formy a utľapkajte po dne aj bokoch do rovnomernej vrstvy. 
3. Do orechovej plnky vmiešajte tvaroh, prešľahané vajce a oslaďte xylitolom. Náplň rozprestrite na korpus. 
4. Jablká nakrájajte na štvrtinky a povykrajujte jadrovníky. Potom položte kúsky jablka reznou stranou dole a od najširšej strany začnite jablko krájať na tenké plátky. V dlani rozhrňte a položte na náplň. Takto pokračujte, až kým nezaplníte celú plochu koláča. 
5. Rozpusťte med s maslom a citrónovou šťavou a koláč potrite. Pokiaľ vám ešte trochu zmesi zostane, môžete ju nechať na potretie po upečení. 
6. Pečte na 170 °C 45 minút. 

7. Podávejte s javorovým alebo čakankovým sirupom.