Jablkový koláč

Jablkový koláč

1 koláč

60 minút
 

Šťavnatý jablkový koláč, aký všetci poznáme z amerických filmov podľa blogerky Martiny Baťhovej z profilu Zdravě živená. Skvele sa hodí ako víkendový múčnik ku káve alebo k raňajkám. Vďaka špaldovej celozrnnej múke obsahuje viac vlákniny a má jemnú orieškovú chuť. 

Suroviny:

Cesto:
200 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
100 g svetlej pšeničnej alebo špaldovej múky hladkej
80 g trstinového práškového cukru alebo xylitolu
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Štipka soli
120 g zmäknutého masla
1 žĺtok
100 ml mlieka

 

Náplň:
1 kg nahrubo nastrúhaných jabĺk (bez šupky)
Mletá škorica 
Bielok na potretie

Môžete pridať:
Hrozienka
Orechy

Postup:

1. Múky premiešajte s cukrom, kypriacim práškom a soľou. Pridajte maslo, žĺtok a mlieko a spracujte cesto – pomocou kuchynského robota a nadstavca typu hák.
2. Cesto zabaľte do fólie a nechajte na noc odležať.
3. Cesto rozdeľte na viac-menej dva rovnako veľké kusy. Jeden môžete nechať o trošku väčší, ale len o málinko – bude prekrývať vrstvu s jablkami, takže bude potrebné vyvaľkať tento horný plát o trochu väčší.
4. Prvú časť cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik veľký cca 30x34 cm, hrubý asi 2 mm. Nastrúhané jablká vyžmýkajte a rozprestrite na cesto. Okraje 2 – 3 cm nechajte voľné. Jablká poprášte škoricou. Môžete ľahko posypať cukrom, orieškami alebo hrozienkami.
5. Rozvaľkajte aj druhý kus cesta (teda o niečo väčší) a prekryte ním plát s jablkami. Okraje pritlačte k sebe a zatočte, aby ste koláč utesnili. Povrch párkrát prepichnite vidličkou a potrite bielkom.
6. Pečte pri 190 °C 30 minút dozlata.