Kuracia piccata s cuketovým orzom

Kuracia piccata s cuketovým orzom

2-3 porcie

 


 

Keď zas raz budete tápať, čo pripraviť z kuracieho mäsa a nebola to nuda, spomeňte si na taliansky recept na kuracie plátky s citrónom a kapary. Kuracia piccata je rýchlo hotová a servírovať ju môžete s rôznymi druhmi príloh – od zemiakov až po cestoviny.

Suroviny:

Kuracia piccata:
2 kuracie prsia (celkom asi 400 g)
soľä
hladká múka
maslo
olivový olej
2 strúčiky cesnaku

50 ml bieleho suchého vína
150 ml kuracieho vývaru 
3 lyžice citrónovej šťavy
hrsť kapary
soľ
čerstvo mleté čierne korenie

najemno nakrájaná petržlenová vňať


Cuketové orzo:
150 g cestovín orzo (alebo tarhoňa)
1 cuketa (200 g)
1 šalotka
2 lyžice olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica najemno nakrájaného oregana
citrón
soľ

Postup:

1. Kuracie prsia pozdĺžne prekrojte, aby vznikli rovnako hrubé plátky. Mäso z oboch strán osoľte a obaľte v múke. Prebytočnú múku oklepkajte.
2. V panvici rozohrejte lyžicu masla (najlepšie je prepustené) a lyžicu oleja. Mäso opekajte po 3 minútach dozlata z oboch strán. Potom ho preložte na tanier.
3. Do panvice vsypte najemno nakrájaný cesnak a na strednom stupni miešajte asi pol minúty. Dávajte pozor, aby sa nezačal pripaľovať, pretože by zhorkol. Podlejte vínom a nechajte takmer vypariť.
4. Do panvice nalejte kurací vývar a pozvoľna varte asi 2-3 minúty, pričom v polovici varenia mäso otočte.
5. Mäso preložte na servírovací tanier. Do panvice vložte asi lyžicu masla a miešajte, kým sa nerozpustí. Omáčkou prelejte mäso na tanieri.
6. Orzo varte v osolenej vode. Cuketu nastrúhajte nahrubo.
7. V panvici rozohrejte olej. Šalotku nakrájanú nadrobno nechajte zosklovatieť. Z cukety vyžmýkajte tekutinu a preložte do panvice spolu s nakrájaným cesnakom a nasekaným oreganom. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru z cca ½ väčšieho plodu. Osoľte, okoreňte a miešajte asi minútu. Podľa chuti pokvapkajte citrónovou šťavou. Servírujte s mäsom.