Morčacie pečené mäso so zemiakovou knedľou plnenou bylinkovou plnkou a cuketová kapusta

Morčacie pečené mäso so zemiakovou knedľou plnenou bylinkovou plnkou a cuketová kapusta

4 porcie

120 minút
 

Česká klasika v netradičnom poňatí, odľahčená a plná chuti a živín. Diétnejšie morčacie mäso dodá telu bielkoviny. Sacharidy sú tu zastúpené v podobe zemiakovej knedle, ktorá v sebe ukrýva skvelú bylinkovú náplň so syrom. Ten je mimochodom zdrojom tukov a bielkovín. Cuketová kapusta jedlo nielen príjemne dopĺňa, ale dodá nášmu telu vitamíny, enzýmy a vlákninu.

Suroviny:

PEČENÉ MÄSO: 
800-1000 g morčacieho mäsa zo stehna
3-4 cibule
4-5 strúčikov cesnaku
1 lyžička drvenej alebo mletej rasce
soľ
korenie

CUKETOVÁ KAPUSTA:
3 cukety celkom asi 750-800 g
1 veľká cibuľa
2 lyžice olivového oleja
drvená rasca
ocot

ZEMIAKOVÉ KNEDLE PLNENÉ BYLINKOVOU PLNKOU:
Plnka:
60 g uvarených zemiakov (uvarené v šupke, ošúpané)
150 g čerstvého termizovaného syra typu lučina, žervé apod.
bylinky podľa chuti
soľ


Cesto:
500 g zemiakov asi 450 g varených zemiakov v šupke, ošúpaných (varný typ C, príp. B)
170 g polohrubej múky + na podsypanie
2 lyžice zemiakového škrobu
1 vajce
soľ

Postup:

1. Mäso z morčacích stehien je šťavnatejšie než prsia, a preto je na prípravu pečeného mäsa lepšie. Mäso nakrájajte na menšie kusy (asi 2-3 cm) a vložte do pekáča. Cibuľu nakrájajte na štvrťkolieska, cesnak nasekajte najemno a pridajte k mäsu. Zasypte rascou, väčšou štipkou soli, okoreňte a všetko dohromady premiešajte. Podlejte trochou vody, priklopte a vložte do rúry vyhriatej na 210 °C. Pečte hodinu. Po hodine odokryte, podľa potreby podlejte vodou a vráťte do rúry, aby sa mäso pekne opieklo. Pečte takto asi pol hodiny a dávajte pozor, aby sa nevypiekla všetka šťava. Pokiaľ chcete dodať výpeku trochu jemnosti, môžete po dopečení vmiešať 1-2 lyžice masla.
2. Cuketu nastrúhajte nahrubo a nechajte pol hodiny v sitku odkvapkať. Môžete sa medzitým pustiť do prípravy knedieľ. Po odkvapkaní cuketu ešte vyžmýkajte a zbavte prebytočnej tekutiny. V širšom hrnci rozohrejte olivový olej. Cibuľu nakrájanú najemno nechajte zosklovatieť. Pridajte cuketu, poprášte lyžičkou drvenej rasce, osoľte a varte 3-5 minút. Počas varenia občas premiešajte. Pred koncom varenia ochuťte octom. Bude stačiť 1-2 lyžice.
3. Pripravte si plnku do knedlí. V miske roztlačte vidličkou uvarený zemiak. Pridajte syr, najemno nakrájané bylinky a štipku soli. Použila som asi 1 lyžicu nakrájaného medvedieho cesnaku a 1 lyžicu zmesi nakrájanej petržlenovej vňate, oregana a tymianu. Môžete použiť aj pažítku, bazalku, šalviu atď. Pokiaľ nie je práve sezóna medvedieho cesnaku, pridajte namiesto neho ½ lyžičky sušeného cesnaku.
4. Pomocou lyžičky oddeľujte z plnky množstvo o niečo väčšie, než je obsah lyžičky, resp. rozdeľte plnku na 12 rovnakých kopčekov. Odkladajte si ich na plochu pomúčenú polohrubou múkou a potom pomúčenými rukami vytvarujte guličky. Knedle sa budú lepšie plniť. Hmota je ale trochu lepivá, preto, pokiaľ sa vám do takej práce nechce, môžete vykrojené kúsky vkladať do knedlí bez vytvarovania do guličky.
5. Vo veľkom hrnci dajte variť vodu na knedle. 
6. Vychladnuté, ošúpané zemiaky prelisujte do misy alebo nastrúhajte najemno. Pridajte múku, škrob, vajce a spracujte cesto. Cesto preklopte na pomúčenú pracovnú plochu. Rozdeľte na 12 rovnakých kúskov. Z každého pomúčeného rukami vytvorte placku, zabaľte do nej kúsok náplne a uvaľkajte rukami do guľatého tvaru. 
7. Knedle vložte do vriacej osolenej vody. Priklopte a varte 10-12 minút. V polovici varenia otočte. Uverené knedle preložte na tanier a nechajte chvíľku odkvapkať.