Kvasená zelenina alebo pickles

Kvasená zelenina známa tiež ako pickles je doslova nabitá enzýmami a prospešnými baktériami, ktoré majú priaznivý vplyv na naše trávenie a obranyschopnosť. Domáca príprava tejto vitamínovej bomby pritom nie je nijak zložitá – ideálna na spracovanie prebytkov zeleniny, a tým aj predĺženie jej životnosti.
Suroviny:
kapusta
mrkva
reďkovka
červená repa
cibuľa
2 g soli na každých 100 g zeleniny
kmín, chren, cesnak, mleté chilli alebo čerstvá feferónka na dochutenie podľa chuti
Postup:
- Všetku zeleninu nakrájajte na tenké rezance alebo nastrúhajte pomocou kuchynského robota ETA Gratus.
- Nastrúhanú zeleninu zvážte, pridajte odpovedajúce množstvo soli a vami vybrané dochucovadlá, premiešajte a nechajte chvíľu odležať. Následne rukami ešte raz premačkajte a premiestnite do suda na kvasenie alebo do veľkej sklenenej nádoby, kde zeleninu zaťažte vhodným závažím (napríklad tanierom a pohárom s vodou) tak, aby ste vytlačili všetok vzduch a zelenina bola úplne ponorená vo svojej šťave.
- Nechajte kvasiť pri izbovej teplote, pokiaľ nebude zelenina mäkká a príjemne nakyslá. V závislosti od okolitej teploty a množstva zeleniny to trvá zhruba 3 – 5 dní.
ETA TIP: Hotové pickles skladujte v chladničke, kde vydrží až niekoľko týždňov. Dbajte však na to, aby bola zelenina neustále ponorená v šťave. V opačnom prípade by mohla začať hniť či plesnivieť.