Vývar, ktorý je grunt

6 porcií
280 minút
Suroviny:
Vývar:
3 mrkve
¼ zeleru
1 cibuľu
3 petržleny
3 kuracie skelety
8 kuracích krídiel
5 guličiek nového korenia
2 bobkové listy
1 lyžica olivového oleja
soľ a čerstvo namleté čierne korenie
Rezance:
250 g polohrubej múky
4 žĺtky
4 lyžica vody
múka na pomúčenie
ETA Gratus s nadstavcom hnetací hák, s nadstavcom na krájanie kociek a s nadstavcom na cestoviny (váľanie cesta a krájanie rezancov)
potravinárska fólia hrniec
Postup:
1. Trúbu predhrejte na 180 °C. Všetku zeleninu olúpte. 1 mrkvu, 1 petržlen a zeler nakrájajte na väčšie kúsky. Cibuľu rozpoľte. Umyte kosti a krídla dajte do pekáča spoločne s pokrájanou zeleninou a korením. Pokvapkajte olivovým olejem a pečte 45 minút.
2. Upečenú zeleninu, kosti a korenie presypte do hrnca, zalejte studenou vodou, osoľte, pridajte čierne korenie a varte na miernom stupni 2 až 3 hodiny. Počas varenia zbierajte penu z povrchu.
3. Medzitým pripravte cesto na rezance. Do misy preosejte múku, osoľte, pridajte žĺtky a prilejte vodu. S pomocou hnetacieho háku robotu Gratus začnite pri nízkych otáčkach vypracovávať cesto. Otáčky postupne zvyšujte, pokiaľ cesto nie je hladké a tvorí guľu. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do chladničky. Ak robot nemáte, spracujte ho ručne.
4. Odpočinuté cesto niekoľkokrát prehnite a zľahka premieste na pomúčenej ploche a s pomocou nadstavca na váľanie na robote Gratus rozváľajte na plát. Na krájači ho rozkrájajte na rezance.
5. Vývar preceďte, z kuracích kostí a krídel oberte mäso a natrhajte ho na menšie kúsky. Čerstvú mrkvu a petržlen nakrájajte s pomocou nadstavca na krájanie kociek na robote Gratus. Mäso a zeleninu vložte do čistého vývaru a na miernom stupni varte zhruba 20 minút. Rezance uvarte vo vriacej osolenej vode zhruba 1 minútu, až vyplávajú na hladinu. Presuňte ich na tanier, zalejte horkým vývarom a podávajte.