5 spôsobov, ako spracovať hojnú úrodu dýň

5 spôsobov, ako spracovať hojnú úrodu dýň

Oranžovú bacuľku titulujú kráľovnou jesene tí, ktorí dyňu dostanú alebo kúpia na trhu a uvaria si z nej polievku (a pyré možno zostane ešte na koláč). My, ktorých kompost na jeseň zmizol pod záplavou žltých a oranžových gulí, ktoré sa rozliezajú po záhrade, už od leta premýšľame, ako ich spracujeme. Pri správnom skladovaní vydržia dyne síce až do jari, ale kto má na celú úrodu tak veľkú pivnicu?
 

 

Upečte ju

 

Dyňa je geniálna v tom, že ju môžete upiecť vcelku, nakrájať na kúsky alebo využiť ako hrniec. Všetky druhy dýň sú jedlé, ale len z niektorých budete mať najväčší úžitok a radosť. Pretiahla žlto sfarbená špagetová dyňa pripomína svojím tvarom vzducholoď a po upečení sa jej dužina premení na rezance podobné špagetám, ktoré skvelo chutia s rajčinovou omáčkou, so syrom alebo s vašou obľúbenou omáčkou na cestoviny. Menšie upečte vcelku, väčšie pozdĺžne rozkrojte, pokvapkajte olejom a upečte –vojde sa akurát do ETA Pečenky. Zapekaciu nádobu môžete naplniť tiež kúskami nakrájanej dyne, premiešajte ich s olivovým olejom, tymianom, soľou a citrónovou šťavou a upiecť domäkka – jednoduchá a zdravá príloha k mäsu alebo len tak k večeri s listovým šalátom a kvapkou balsamica.

 

Menším dyniam odkrojte kúsok zhruba 2 cm pod stopkou (ako pokrievku), vydlabte semienka a trochu dužiny (nechajte aspoň 5mm okraj) a naplňte ich mäsovou, syrovou alebo hubovou zmesou. Priklopte a pečte v ETA Pečenke domäkka a dozlata.

 

 

Usušte ju

 

Dyňové chipsy sú zdravou alternatívou pojedania lupienkov u televízie. Dyňa je však pomerne vodnatá, a tak sušenie v sušičke trvá pomerne dlho. Výsledkom sú ale príjemne žuvacie alebo chrumkavé kúsky s jemnou orieškovo-maslovou chuťou. Dyňu olúpte, rozkrojte, vydlabte semienka, dužinu nakrájajte na tenké plátky, tvrdšie kúsky nastrúhajte na strúhadle typu mandolína alebo na strúhacom nadstavci pre robot ETA Gratus a vyskladajte na sita sušičky. ETA sušička Vital Air vyniká unikátnou výmenou tepla a jeho rovnomernou distribúciou, a tak nemusíte v priebehu sušenia sita prehadzovať. Pokiaľ ich vyložíte papierom na pečenie, môžete rovno usušiť aj semienka, len pozor, budú hotové skôr než dužina.

 

Rozmixujte ju

 

Dyňové pyré je základom väčšiny dyňových receptov. Potrebujete ho do koláča, do rizota, na kašu, do chleba, do polievky... Najjednoduchší spôsob je upiecť dyňu v trúbe alebo ETA Pečenke domäkka, nechať trochu vychladnúť, podľa potreby olúpať a rozmixovať na pyré. Stiskom dvoch tlačidiel to zvládnete v stolnom mixéri ETA Vital Blend. Jedným zadáte, čo mixujete, druhým spustíte proces. Vďaka ostrým nožom a vysokým otáčkam rozmixuje dyňu počas 1 minúty dohladka. Dyňové pyré môžete tiež zavariť, ale pokiaľ nepotrebujete nutne miesto v pivnici, je lepšie tam nechať dyne surové a pripraviť si pyré podľa potreby.

 

Pár fľaši v špajze alebo v mrazničke sa môže hodiť, napríklad keď si chcete spraviť dyňové vafle. S multifunkčným toastovačom ETA Sorento je to hračka – jednoducho nasadíte platničky na opekanie vaflí, necháte ich rozohriať, vlejete cesto zhruba do ¾ platničiek, priklopíte a upečiete dozlata. Ozdobiť ich môžete podľa chuti.

 

Upečené kúsky dýň môžete povariť a rozmixovať na polievku. ETA Vital Blend zvládne mixovať aj horké suroviny, len pozor na oparenie pri nalievaní. Pyré vmiešajte do cesta na chleba a upečte ho v pekárni ETA Duplica. Voňavý chrumkavý bochník prekvapí šťavnatosťou a oranžovým vzorom v reze.

 


 

Ušľahajte ju

 

Dyňové muffiny, koláč alebo krém sú stálice americkej kuchyne. Uvarenú alebo upečenú a nadrobno nakrájanú alebo rozmixovanú na pyré ju vmiešate do základu cesta. Rovnomerne ju zapracuje elektrický šľahač ETA Lento, buď metlami na šľahanie, alebo hákom na hnetenie, alebo kuchynský robot ETA Gratus. Cesto potom upečte podľa vášho gusta – muffiny s orieškami alebo hrozienkami sú vítaným spestrením školskej desiaty.
 

 

Naložte ju

 

Kompótom z dýň à la ananás už odzvonilo, ale na zaváranie a nakladanie nezanevrite. Neutrálna, občas ľahko sladkastá alebo oriešková dyňa si skvelo rozumie s korením a bylinkami v slanom čatní alebo pikantnom náleve, s vanilkou a badiánom vynikne v zaváranine. Vedeli ste, že ju môžete pripraviť aj v pekárni ETA Duplica? Udržuje totiž rovnakú teplotu po ľubovoľne dlhú dobu. Fliaš pripravte kľudne viac, počas adventu nimi potešíte veľa ľudí.

 

 

Dyňové vafle

 

 

250 g hladkej múky (možno namiešať so špaldovou alebo celozrnnou) 
1 lyžička jedlej sódy 

1 lyžica mletého ľanového semienka 
½ lyžičky mletej škorice 
štipka soli 
150 g dyňového pyré  
250 ml mlieka (možno použiť aj mandľové) 
1 lyžica kokosového oleja alebo olivového oleja 
štipka vanilkovej drene 
1 lyžica medu alebo javorového sirupu 
prípadne maslo na potrenie vaflovača 

 

V mise premiešajte múku, jedlú sódu, ľanové semienka, škoricu a štipku soli. K dyňovému pyré prilejte mlieko, rozohriaty kokosový olej alebo olivový olej, vanilku a med, premiešajte a zapracujte do sypkých surovín.

 

Lyžicu cesta rozotrite na platničku rozohriatého vaflovača a upečte dozlata, zhruba 3 minúty.