Kysnuté špaldové zajačiky

Kysnuté špaldové zajačiky

8 kusov

75 minút + kysnutie
 

Veľkonočné judáše sú síce fajn, ale čo tak ich trochu oživiť, vdýchnuť im „živý tvar“ a potešiť tak najmä deti? Namiesto ornamentálnych stočencov a motaníc zmotajte chutných a zdravých ušiakov, ktorých môžete ozdobiť aj farebnými stužkami.

Suroviny:

30 g droždia
200-220 ml mlieka
1 lyžička trstinového cukru
80 g masla
250 g celozrnnej špaldovej múky hladkej (možno nahradiť svetlou múkou)
250 g svetlej špaldovej múky hladkej, príp. pšeničnej
100 g xylitolu (alebo cukru)
štipka soli
1 lyžička vanilkovej pasty alebo extraktu, príp. mletá vanilka (možno použiť aj vanilkový cukor)
nastrúhaná kôra z ½ citróna
2 žĺtky  
vajce na potretie

Postup:

1. Mlieko zahrejte, aby bolo vlažné.
2. Do mištičky rozmrvte droždie a premiešajte s lyžičkou trstinového cukru. Prilejte asi ¼ mlieka, lyžičku múky a premiešajte. Nechajte na teplom mieste vzísť kvások. Bude to trvať asi 15 minút.
3. Do zvyšného mlieka vložte na kúsky nakrájané maslo. Ešte krátko zahrejte a nechajte maslo v mlieku postupne sa rozpustiť. Nezahrievajte mlieko príliš, aby ste potom dlho nečakali, kým vychladne a budete ho môcť priliať do cesta.
4. V mise zmiešajte obe múky, xylitol alebo cukor, štipku soli, vanilkovú pastu a citrónovú kôru. V maslovo-mliečnej zmesi rozmiešajte žĺtky a prilejte do misky. Pridajte vzniknutý kvások a nechajte robot miesiť cesto 10 minút (pomocou hnetacieho háku). Cesto zakryte fóliou a nechajte 1,5 hodiny kysnúť.
5. Vykysnuté cesto preložte na pracovnú podložku. Nie je potrebné podsypávať. Cesto nie je lepkavé. Rozdeľte na 8 kúskov a z každého ešte oddeľte malý kúsok. Z malých kúskov vyvaľkajte tenké valčeky a utvorte uzlík, ktorý bude tvoriť chvostík. 
6. Kusy cesta rozvaľkajte na pramene dlhé asi 40 cm. Konce vyvaľkajte do zúženého tvaru. Konce prameňov cez seba dvakrát obtočte a naspodku (v ohybe) nechajte trochu priestoru. Do neho vložte uzlík – chvostík.
7. Zajačiky nechajte 15 minút kysnúť na plechu. Potrite vajíčkom a potom pri 180 °C pečte 25-30 minút dozlata.