Kysnutý hruškový koláč s pekanovou posýpkou

Kombinácia hrušiek, škorice a pekanových orechov vás dostane. Túto typicky podzimnú zostavu perfektne dopĺňa kysnuté cesto, ktorého príprava však v mnohých z nás vyvoláva mierne obavy. S pomocnou rukou multifunkčného kuchynského robota a osvedčeným receptom profesionálnej cukrárky Tamary Adamčíkovej je našťastie úspech zaručený.
Suroviny:
Cesto:
500 g hladkej múky
60 g masla
5 g soli
50 g cukru krupica
1 vajce
335 ml mlieka
20 g čerstvého droždia
Náplň:
1 kg hrušiek
10 g škorice
100 g cukru krupica
200 g marhuľovej marmelády
Pekanová posýpka:
75 g hladkej múky
1 lyžička mletej škorice
90 g trstinového cukru
80 g rozpusteného masla
60 g pekanových orechov nasekaných nahrubo
Na potretie:
150 g masla
50 ml rumu
80 g práškového cukru
Postup:
- Mlieko ohrejte, aby bolo vlažné (pozor, nie horúce!). Zamiešajte doňho cukor a rozdrobte droždie, prikryte a nechajte vzísť kvások.
- Do misy robota nasypte múku a soľ, pridajte vajce, rozpustené maslo a vzídený kvások. Vypracujte cesto a nechajte ho asi hodinu nakysnúť na dvojnásobný objem.
- Plech (asi 30 x 40 cm) vymažte maslom a vysypte múkou. Cesto vyvaľkajte tak, aby odpovedalo tvaru a veľkosti plechu.
- Cesto preneste na plech a roztlačte ho až do okrajov. Povrch poprepichujte vidličkou, potrite rozpusteným maslom a marhuľovou marmeládou.
- Hrušky očistite a nakrájajte na štvrtinky. Tie rozložte po celom povrchu a posypte cukrom a škoricou.
- Všetky suroviny na posýpku spracujte v robote a hotovou posýpkou koláč rovnomerne posypte.
- Plech vložte do rúry predhriatej na 210 °C a pečte asi 20 – 30 minút. Po vybratí celý koláč potrite rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a práškovým cukrom.