Makové lievance bez lepku

Makové lievance bez lepku

8 lievancov

30 minút

Bez lepku rozhodne neznamená bez chuti – sladučké makové lievance sú toho žiarivým dôkazom. Oriešková chuť pohánkovej múky s makom perfektne ladí, zatiaľ čo kefír, či cmar zaistia potrebnú vláčnosť. Hravo sa navyše zaobídete bez klasického bieleho cukru, a tak si zdravo pochutnáte už za pár minút.

Suroviny:

250 ml kefíru
50 ml vody
1 vajce
120 g mletého maku
100 g pohánkovej múky 
50 g kukuričného škrobu
3 lyžice datľového či javorového sirupu (prípadne čakankového sirupu alebo medu)
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy na pečenie
štipka soli
kôra z chemicky neošetreného citróna
mletá vanilka či vanilkový extrakt

Postup:

1. V mise premiešajte preosiatu pohánkovú múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva, sódu a soľ.
2. V druhej mise zmiešajte kefír, vodu, vajce, sirup či med, vanilku, citrónovú kôru a mak.
3. Obe zmesi krátko premiešajte, aby sa spojili do hustejšieho cesta.
4. Do sendvičovača Sorento Plus vložte platne na lievance a nechajte ich rozohriať. Platne môžete ľahko potrieť alebo postriekať olejom. Na rozohriate platne navrstvite 2-3 lyžice cesta, sendvičovač zatvorte a počkajte asi 4 minúty. Následne lievance otočte, sendvičovač opäť zatvorte a nechajte ešte 4 minúty dopiecť.
5. Lievance podávajte so šľahačkou či bielym jogurtom, čerstvým ovocím a polevou podľa chuti.