Mandľové sušienky s vôňou levandule

Pripravte si krehké mandľové sušienky s maslom, ktoré farebným kvetinovým zdobením lahodia oku a krásne sa rozplývajú na jazyku. Recept od účastníčky Food blog roku 2021, na Instagrame známej ako @jankindenik,nie je náročný na prípravu – zapojte do nej aj vašich malých pomocníkov. Pri namáčaní sušienok do čokolády a pri zdobení kvetinami si užijete veľa zábavy.
Suroviny:
120 g hladkej múky
60 g mletých lúpaných mandlí (alebo mandľovej múky)
30 g práškového cukru
1 ks žĺtka
90 g masla
štipka soli
sušené jedlé kvety
100 g čokolády na namáčanie (mliečna, horká, biela)
Postup:
1. Ako prvé si pripravte všetky suroviny na kuchynskú linku, aspoň hodinu pred prípravou sušienok, aby maslo povolilo a všetko malo rovnakú teplotu.
2. Po hodine si do misy dajte preosiatu múku, mandle rozomleté najemno, práškový cukor a štipku soli. Spoločne premiešajte, pridajte žĺtok a zmäknuté maslo. Premiešajte varechou a ďalej pokračujte rukami. Keď bude všetko spojené a cesto prepracované, pridajte lyžičku sušených kvetov a zapracujte ich do cesta.
3. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na cca 30–60 minút do chladničky odpočinúť.
4. Zapnite si rúru na 180 °C. Po odpočinutí cesta ho vytiahnite z chladničky. Zľahka si dosku posypte múkou a cesto vyvaľkajte na cca 4 mm vysokú placku. Vykrajujte akékoľvek tvary a dajte na plech s papierom na pečenie. Dajte piecť do vyhriatej rúry na cca 7 minút – záleží, ako pečie vaša rúra. Sušienky by nemali byť hnedé a vysušené.
5. Vo vodnom kúpeli si rozpustite čokoládu a sušienky v nej namáčajte do polovice ich dĺžky. Nakoniec posypte sušenými kvetinami a nechajte stuhnúť.