Sušienky z vlašských orechov

Domáce sušienky sú vďačnou sladkosťou „do ruky“, ktorá zastane úlohu výživnej desiaty, ale aj malej maškrty k popoludňajšej káve. Vyskúšajte napr. obľúbený recept skúsenej cukrárky Tamary Adamčíkovej, ktorá vsádza na kombináciu chuťovo výrazných vlašských orechov a jemnej bielej čokolády.
Suroviny:
280 g pšeničnej hladkej múky
260 g pšeničnej chlebovej múky
13 g jedlej sódy
13 g kypriaceho prášku do pečiva
8 g morskej soli
280 g masla
280 g trstinového cukru
260 g krupicového cukru
2 veľké vajcia
26 g vanilkového cukru
250 g kvalitnej bielej čokolády
150 g vlašských orechov
50 ml javorového sirupu
Postup:
- Do misy preosejte obe múky, jedlú sódu, kypriaci prášok a soľ.
- Čokoládu a orechy nasekajte na kúsky.
- Pomocou robota utrite maslo s trstinovým krupicovým a vanilkovým cukrom, trvá to približne 5–10 minút. Následne pridajte za stáleho mixovania tiež vajce.
- Dôkladne vmiešajte suchú múkovú zmes a potom aj čokoládu a orechyy.
- Pripravené cesto prikryte potravinárskou fóliou a nechajte 24 hodín odpočívať v chladničke.
- Rúru predhrejte na 180 °C, plech vyložte papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.
- Z cesta tvorte rovnako veľké guličky. Klaďte ich na plech tak, aby medzi nimi zostali väčšie rozostupy.
- Sušienky pečte 18 – 20 minút do svetlo-zlata a potom ich nechajte vychladnúť na mriežke.