Porýnska sviečková omáčka (Sauerbraten)

Porýnska sviečková omáčka (Sauerbraten)

 

6 porcií

 

110 minút + marinovanie

Sauerbraten je vynikajúca nemecká špecialita. Chuťou pripomína našu sviečkovú omáčku, ale je kyslejšia, ako už napovedá jej názov (v preklade kyslé pečene). Vyžaduje viac času na prípravu, pretože mäso sa marinuje niekoľko dní vopred v octovej zmesi. Vďaka tomu zvláčnie a získa svoju typickú kyslú chuť. Pôvodne sa pripravovala z konského či srnčieho mäsa, teraz sa však najčastejšie používa mäso hovädzie. Vhodnou prílohou je dusená červená kapusta a zemiakové knedle.

Suroviny:

2 cibule
1 mrkva
1 lyžička guličiek nového korenia
1 lyžička klinčekov
½ lyžičky guličiek čierneho korenia
3 vetvičky tymianu
2 vetvičky hladkolistého petržlenu
200 ml suchého červeného vína
75 ml červeného vínneho octu
500 ml vody
1 kg hovädzieho mäsa (sviečková, stehno)
soľ a čerstvo namleté korenie
50 g slaniny
60 g masla
2 lyžice hladkej múky
30 g hrozienok
1 lyžica krupicového cukru
6 zázvorových sušienok
šťava z ½ citrónu
nasekaný hladkolistý petržlen podľa chuti

ETA Pečenka
hrniec  

Postup:

1. Jednu cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Korenie zaviažte do gázy alebo uzavrite do čajového sitka. V malom hrnci pozvoľna zahrievajte víno, ocot, cibuľu, mrkvu, korenie a 500 ml vody a pár minút povarte.

2. Mäso ľahko osoľte a okoreňte zo všetkých strán a vložte ho do horúcej marinády. Nechajte vychladnúť, prikryte pokrievkou a uložte do chladničky na 2–5 dní.

3. Mäso vyberte a osušte papierovou utierkou. Marinádu preceďte a uchovajte zhruba 500–600 ml. Slaninu nakrájajte na drobné kocky, zvyšnú cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké plátky. V silnostennej panvici rozohrejte 1 lyžicu masla, pridajte slaninu, cibuľu a opečte do zlata. Slaninu a cibuľu vyberte a na vypečenom tuku orestujte mäso zo všetkých strán až mierne stmavne.

4. Opečené mäso vložte do nádoby pečenky, zasypte slaninou a cibuľou, prelejte marinádou a pridajte zaviazané korenie. Pečte zhruba 1 hodinu domäkka. Odoberte zhruba polovicu zvyšnej marinády.

5. V panvici rozpusťte zvyšné maslo, pridajte múku a nechajte ľahko opiecť. Za stáleho miešania postupne pridávajte odobranú marinádu, pokiaľ nevznikne hladká hustá omáčka. Prisypte hrozienka, cukor a nadrvené sušienky. Chvíľu prehrejte, nalejte späť do pečenky a premiešate s jej obsahom. Podľa potreby dochuťte soľou a citrónovou šťavou. Pokiaľ je omáčka riedka, nechajte ju ešte niekoľko minút zapekať kým nezhustne.

6. Pred podávaním mäso vyberte a nakrájajte ho na tenké plátky. Podávajte preliate omáčkou a posypané petržlenom.