Pappardelle s morčacími guličkami a šampiňónmi

Pappardelle s morčacími guličkami a šampiňónmi

4 porcie

70 minút
 

Mäsové guličky ako z Ikey? Vyskúšajte našu variáciu z morčacieho mäsa podľa blogerky Martiny Baťhovej z profilu Zdravě živená. V kombinácií s cestovinami pappardelle, šampiňónmi a modrým syrom sú vynikajúce!

Suroviny:

Morčacie guličky:
1 celozrnná žemľa
50 ml vlažnej vody alebo mlieka
1 cibuľa
1 lyžica olivového oleja
1 žĺtok
1 strúčik cesnaku
1 rovná lyžica najemno nakrájanej šalvie
1 rovná lyžica najemno nakrájaného tymianu
½ lyžičky drvenej rasce
Soľ
Čerstvo mleté čierne korenie


Ďalej potrebujete:
300 g (hnedých) šampiňónov
Olivový olej
Soľ 
400 g cestovín Pappardelle
Syr s modrou plesňou

Omáčka:
200 g kyslej smotany
2 lyžičky najemno nakrájanej šalvie
Soľ

Postup:

1. Žemľu nakrájajte na drobné kocky, pokropte vodou alebo mliekom a prstami ľahko premiešajte. Nechajte odstáť.
2. Cibuľu nakrájajte nadrobno. V panvici nechajte zosklovatieť na lyžici oleja.
3. Mäso vložte do misy, pridajte nasiaknuté pečivo, cibuľu, žĺtok, prelisovaný cesnak, šalviu, tymian, rascu, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte.
4. Navlhčenými rukami vyvaľkajte z mäsovej zmesi guličky s veľkosťou asi golfovej loptičky. Množstvo vyjde na cca 20 guličiek. Naukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte si na plechu trochu miesta na šampiňóny.
5. Menšie šampiňóny prepoľte, väčšie prekrojte na štvrtiny alebo na hrubšie plátky. Ľahko pokvapkajte olejom a osoľte, premiešajte a rozprestrite na plech vedľa mäsových guličiek.
6. Guličky a šampiňóny pečte 30 minút v rúre vyhriatej na 220 °C.
7. Cestoviny varte v osolenej vriacej vode al dente.
8. Než sa uvaria cestoviny, premiešajte kyslú smotanu s nakrájanou šalviou a osoľte.
9. Cestoviny sceďte a premiešajte s omáčkou. Naservírujte na taniere spolu s guličkami a šampiňónmi. Posypte syrom a podávajte.