Pastiersky koláč

Pastiersky koláč

 

6 porcií

 

165 minút

Tradičná anglická pochúťka vznikla ako jedlo, čo dom dal. Do mäsovej zmesi je možné primiešať ľubovoľnú zeleninu podľa sezóny a zakryť ju lístkovým cestom alebo zemiakovou kašou. V oboch prípadoch sa zapečením premení na chrumkavú krustu, pod ktorou sa skrýva slané prekvapenie.

Suroviny:

1 cibuľa

1 mrkva

2 stopkové zelery

500 g jahňacieho stehna

2 lyžice rastlinného oleja

7 hnedých šampiňónov

350 ml červeného vína

500 ml hovädzieho vývaru

3 strúčiky cesnaku

3 vetvičky tymianu

2 bobkové listy

soľ a čerstvo namleté korenie

2 lyžice hladkej múky

50 g mrazeného hrášku

500 g lístkového cesta

 

ETA Pečenka (s grilovacou mriežkou)  

panvica

Postup:

1. Cibuľu olúpte a nakrájajte nahrubo, mrkvu očistite a nakrájajte na drobné kocky. Stopkový zeler nakrájajte na tenké prúžky. Mäso očistite a nakrájajte na kocky zhruba 3 x 3 cm.

 

2. V panvici rozohrejte olej a do zlata na ňom opečte pripravenú zeleninu. Vyberte ju a do voľnej panvice vložte mäso a opečte ho zo všetkých strán dohneda. Medzitým očistite šampiňóny, nakrájajte ich na tenké plátky a na posledných pár minút pridajte k mäsu.

 

3. Zmes vložte do nádoby pečenky, zalejte vínom a vývarom, pretlačte navrch cesnak, pridajte vetvičky tymianu, bobkový list, soľ a korenie podľa chuti. Duste za občasného miešania zhruba 1,5 hodiny pokiaľ mäso úplne nezmäkne.

 

4. Mäkké mäso vyberte a pomocou dvoch vidličiek ho natrhajte na vlákna. Vráťte ho späť do pečenky, zaprášte múkou, premiešajte a pridajte mrazený hrášok. Nechajte ho pár minút v zmesi prehriať.

 

5.​​​​ Lístkové cesto rozváľajte na hrúbku zhruba 5 mm a prikryte ním zmes priamo v pečenke. Na niekoľkých miestach ho prepichnite, aby mohla odchádzať para a pečte zhruba 25 minút do zlata. Pokiaľ chcete, môžete mäsovú zmes rozdeliť do menších formičiek, zakryť ich cestom a formičky poukladať na grilovaciu mriežku v pečenke. Každému tak upečiete jeho vlastný koláč.