Pastiersky koláč

Pastiersky koláč

 

6 porcií

 

165 minút

Tradičná anglická pochúťka vznikla na princípe "čo dom dal". Do mäsovej zmesi môžete primiešať ľubovoľnú zeleninu podľa sezóny a zakryť ju lístkovým cestom alebo zemiakovou kašou. V oboch prípadoch sa zapečením premení na chrumkavú krustu, pod ktorou sa skrýva slané prekvapenie.

Suroviny:

500 g jahňacieho stehna
500 ml hovädzieho vývaru
500 g lístkového cesta
1 cibuľa
1 mrkva
2 stopkové zelery
7 hnedých šampiňónov
3 strúčiky cesnaku
50 g mrazeného hrášku
2 lyžice hladkej múky
350 ml červeného vína
2 lyžice rastlinného oleja
3 vetvičky tymianu
2 bobkové listy
soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Postup:

1. Cibuľu olúpte a nakrájajte nahrubo, mrkvu očistite a nakrájajte na drobné kocky. Stopkový zeler nakrájajte na tenké prúžky. Mäso očistite a nakrájajte na kocky zhruba 3 x 3 cm.

2. V panvici rozohrejte olej a do zlata na ňom opečte pripravenú zeleninu. Vyberte ju a do voľnej panvice vložte mäso a opečte ho zo všetkých strán dohneda. Medzitým očistite šampiňóny, nakrájajte ich na tenké plátky a na posledných pár minút pridajte k mäsu.

3. Zmes vložte do ETA Pečenky, zalejte vínom a vývarom, pretlačte navrch cesnak, pridajte vetvičky tymianu, bobkový list, soľ a korenie podľa chuti. Duste za občasného miešania zhruba 1,5 hodiny až kým mäso úplne nezmäkne.

4. Mäkké mäso vyberte a pomocou dvoch vidličiek ho natrhajte na vlákna. Vráťte ho späť do Pečenky, zaprášte múkou, premiešajte a pridajte mrazený hrášok. Nechajte ho pár minút v zmesi prehriať.

5.​​​​ Lístkové cesto rozváľajte na hrúbku zhruba 5 mm a prikryte ním zmes priamo v pečenke. Na niekoľkých miestach ho prepichnite, aby sa uvoľňovala para a pečte zhruba 25 minút dozlatista. Mäsovú zmes môžete rozdeliť do menších formičiek, zakryť ich cestom a formičky poukladať na grilovaciu mriežku v pečenke. Každému tak upečiete jeho vlastný koláč.