Pečené hovädzie rebro s tekvicou, topinamburom a kuriatkami

Tekvica Hokkaido je typicky jesennou zeleninou, ktorú si môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Asi najznámejšia je tekvicová polievka. Vyskúšajte si ju pripraviť tiež ako prílohu spoločne s topinamburom a kuriatkami k hovädziemu rebru. Tento recept pre vás pripravil David Valíček vo Foodateliéri v Ostrave, kde pre vás pravidelne pripravuje netradičné kurzy varenia.
Suroviny:
1 kg hovädzích rebier
350 g cibule
200 g póru
200 g mrkvy
200 ml oleja
300 ml červeného vína
2 strúčiky cesnaku
tymian, rozmarín
soľ a čerstvo zomleté čierne korenie podľa chuti
1 kg tekvice hokkaido
100 ml olivového oleja
tymian
350 g topinamburu
200 g kuriatok
250 ml mlieka
250 ml vody
bobkový list, tymian
lyžica masla
lyžica olivového oleja
Domáce cestoviny:
300 g hladkej múky
2 vajcia
3 žĺtky
100 ml olivového oleja
soľ podľa chuti
100 ml vody
Postup:
- Do Pečenky vložte nakrájanú cibuľu, pór, mrkvu, pridajte bylinky, víno a paradajkový pretlak a všetko nechajte približne 20 minút zapiecť. Osolené hovädzie rebro opečte a vložte do hotového zeleninového základu s vínom a paradajkovým pretlakom.
- Zalejte vodou do úrovne mäsa a duste v Pečenke asi 3,5 hodiny.
- Tekvicu Hokkaido umyte, nakrájajte na štvrtiny a prelejte olivovým olejom. Pridajte korenie, bylinky, ľahko podlejte vodou a pečte v Pečenke približne 1 hodinu.
- Do Gratusu nasypte múku, pridajte vajce, žĺtok, soľ a olej a v mise vymiešajte cesto pomocou hnetacieho háku.
- Cesto nechajte schladiť zabalené v potravinovej fólii cca 30 min.
- Následne cesto vyvaľkajte na Gratuse nadstavcom na lasagne a potom príslušným nadstavcom narežte na tagliatelle.
- Cesto pomúčte múkou premiešanou s polentou a nechajte ľahko preschnúť. Následne cestoviny uvarte v osolenej vode cca 5 minút a po uvarení ich premažte olivovým olejom.
- Topinambur očistite a vložte do mlieka s vodou a bylinkami. Varte cca 15 minút a potom ich spoločne s kuriatkami orestujte na masle.
- Hovädzie rebro servírujte spoločne s topinamburom, kuriatkami a cestovinami na tanieri a ihneď podávajte.