Tekvicové šúľance s makovou omáčkou

Tekvicové šúľance s makovou omáčkou

 

4 porcie

 

70 minút

Tradičné zemiakové šúľance ozvláštni tekvica. Jemne ich osladí a dodá neobyčajnú farbu. Modrá maková omáčka ich zas skvele doplňuje vizuálne aj chuťovo. Tieto šúľance môžete podávať ako dezert alebo sladký hlavný chod. Bude to príjemná zmena v hojnej sezóne tekvícMak meľte vždy čerstvý, aby nežltol a nezhorkol. S mlynčekom na mak, ktorý pripojíte na kuchynský robot ETA Gratus, to pôjde ako po masle.

Suroviny:

Šúľance:
200 g zemiakov
200 g tekvice hokkaido alebo maslovej
1 vajce
200 g polohrubej múky
múka na pomúčenie
soľ

Omáčka:
30 g maku
150 ml mlieka
150 ml smotany na varenie
50 g krupicového cukru
3 žĺtky

Postup:

1. Zemiaky a tekvicu olúpte a pokrájajte na kúsky. Ak používate odrodu hokkaido, nemusíte ju lúpať, stačí poriadne umyť a zbaviť prípadných nečistôt. Varte ju vo vriacej vode približne 15–20 minút domäkka a nechajte úplne vychladnúť.  

 

2. Medzitým nameľte mak. Šikovný nadstavec na robote ETA Gratus to zvládne hravo. V malom hrnci zahrejte mlieko a smotanu, vmiešajte cukor a namletý mak, pridajte žĺtky a na nižšom stupni (maximálne do teploty 85 °C) zahrievajte do zhustnutia. Nevarte, aby sa žĺtky nezrazili. 

 

3. Uvarené zemiaky a tekvicu zlejte a popučte ich na kašu. Primiešajte vajce a múku. Vypracujte cesto a rozdeľte ho zhruba na osem dielov, aby sa vám ľahšie pracovalo. Následne ich vyváľajte na pomúčenej ploche do tenkého valčeka a pokrájajte ho na menšie kúsky, zhruba 3 cm dlhé.  

 

4. Šúľance povarte v mierne osolenej vriacej vode 2 až 5 minút, až kým vyplávajú na hladinu. Zlejte ich a podávajte s makovou omáčkou.