Pečený losos s kokosovou omáčkou

Ryby by sme mali do jedálnička zaradzovať aspoň dvakrát týždenne. Pripravte na nedeľný obed lososa s nádychom Ázie v kokosovej omáčke od Martiny Lacingerové z profilu Zdravě živená.
Suroviny:
Pečený losos:
3 filety lososa (s kožou s hmotnosťou 200 g)
2 limetky
1 citrón
javorový sirup
soľ
Omáčka:
1 lyžica zelenej kari pasty
½ lyžičky trstinového cukru
200 ml dobrého kokosového mlieka
½ lyžičky kurkumy
½ - 1 lyžica citrónovej šťavy
soľ
Naviac:
koriander
uvarená basmati alebo jazmínová ryža
Postup:
1. Filety z lososa pokvapkajte limetkovou šťavou. Osoľte a pokvapkajte každý filet asi ½ lyžičkou javorového sirupu. Rozotrite po povrchu a položte na plech vyložený papierom na pečenie. Citrón a limetku nakrájajte na tenké plátky a na každý filet položte po jednom plátku.
2. Lososa vložte do rúry vyhriatej na 190 °C (teplovzdušný ohrev) a pečte 15 minút. Potom rúru prepnite na gril, zvýšte teplotu na 210 °C a ešte 5 minút grilujte kvôli farbe. Pokiaľ je filet menší, pečte kratšiu dobu.
3. Do hrnca alebo rajnice vložte kari pastu s trstinovým cukrom a asi 1 minútu restujte, aby sa uvoľnili vône. Potom zalejte mliekom. Pokiaľ máte vysokopercentné mlieko, môžete mierne nariediť vodou. Pridajte kurkumu, malú štipku soli a priveďte k varu. Stiahnite z platne a servírujte s lososom.
4. Na tanieri posypte koriandrom.