Mliečne žemle

20 žemlí
35 minút + doba vykysnutia
Najskôr tieto lahodné žemle vraj upiekli pekári vo Francúzsku. Mäkké, po mlieku voňajúce pečivo si vyslovene hovorí o namazanie maslom a marmeládou a hodí sa tak predovšetkým na raňajky. Vynikajúco chutia ale aj samotné. Vy si k nim uvarte kávu alebo čaj, deti ich ocenia s kakaom.
Suroviny:
180 ml mlieka
1 lyžička medu
450 g hladkej múky
20 g čerstvého droždia
100 g masla
1 vajce
100 g práškového cukru
štipka soli
kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom hnetací hák
utierka
rajnica
plech na pečenie
papier na pečenie
Postup:
1. V mise robota ETA Gratus zmiešajte 100 ml mlieka, med, 150 g hladkej múky a rozdrobené droždie. Pomocou hnetacieho háku vypracujte hladké cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.
2. Medzitým v rajnici rozohrejte maslo a nechajte ho vychladnúť. Po hodine kysnutia pridajte do cesta zostávajúce suroviny a vymieste hladké nelepivé cesto. Prácu vám zjednoduší hnetací hák. Cesto prikryte utierkou a nechajte ďalšiu hodinu na teplom mieste kysnúť.
3. Trúbu predhrejte na 200 °C. Cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú dosku. Rozdeľte ho na 20 rovnako veľkých kúskov, každý rozdeľte na tri časti, rozváľajte na pruhy a spleťte z nich vrkoč. Môžete ich na povrchu dvakrát narezať ostrým nožom ako ozdobu.
4. Žemle skladajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich vodou a pečte zhruba 15 minút, až pokiaľ nezozlátnu. Vytiahnite ich a nechajte schladnúť.
ETA TIP: Žemle, ktoré nezjete hneď, zavákuujte! Vo vaukovacom sáčku vám vydržia čerstvé až 8 dní.