Portobello steak s chimichurri a zemiakovou kašou s kozím syrom

Portobello steak s chimichurri a zemiakovou kašou s kozím syrom

2 porcie

 


 

Aký krásny názov – chimichurri (číta sa čimičuri). A tá chuť! Perfektne doplní mäsové špeciality aj hubový steak. Už ste niekedy túto juhoamerickú, resp. argentínsku bylinkovú omáčku skúšali ochutnať alebo dokonca pripraviť? Až sa do nej pustíte, zistíte, že skvele doplní aj množstvo ďalších pokrmov. A určite si obľúbite aj ďalšie komponenty tohto pokrmu. Portobello steakom môžete vyplniť burgerovú žemľu, podávať s grilovanou zeleninou alebo strukovinovým šalátom ... A zemiaková kaša s kozím syrom sa bude hodiť napríklad k pečenej tekvici, mrkve a ďalšej koreňovej zelenine. Napríklad aj s tofu.

Suroviny:

Portobello steaky:
2 veľké šampiňóny portobello
olivový olej alebo repkový olej
1/2 lyžičky mletého koriandra
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
1/2 lyžičky sušeného cesnaku

1/2 lyžičky mletej údenej papriky
2 lyžičky worcesterskej omáčky
soľ 
zeleninový alebo kurací vývar na podliatie 

Chimichurri:
1 hrsť najemno nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate (10 g)
1/2 hrsti najemno nasekaného oregana (5 g)
1/2 hrsti najemno nasekaného koriandra (5 g)
1/2 menšej šalotky
2 strúčiky cesnaku
1/2 červenej čili papričky (kajenskej)
60 g olivového oleja
1 lyžička červeného vínneho octu

1 lyžička citrónovej šťavy 
štipka sušených čili vločiek
soľ
čerstvo mleté čierne korenie

Zemiaková kaša s kozím syrom:
400 g ošúpaných zemiakov – varný typ C (asi 450 g pred ošúpaním)
1 lyžica masla
70 g čerstvého kozieho syra
150 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
soľ

Postup:

1. Zrežte šampiňónom hlúbiky, aby neprečnievali cez hranu klobúka. V miske premiešajte 2 lyžice oleja, koriander, rímsku rascu, cesnak, papriku, worcester a štipku soli. Marinádou potrite najskôr hladkú – vrchnú stranu šampiňónov. Zvyšok nakvapkajte alebo opatrne votrite do lupeňov. Šampiňóny môžete nechať marinovať, kým si pripravíte ďalšie komponenty pokrmu.
3. V panvici rozohrejte trochu oleja. Portobello šampiňóny opekajte na strednom stupni najskôr spodnou stranou klobúka s lupeňmi nahor. Po 1-2 minútach otočte a opekajte ešte 1-2 minúty. Potom podlejte trochou vývaru a varte 3-5 minút (podľa veľkosti huby). Podľa potreby podlievajte vývarom, aby sa huba nespálila a zostávalo v panvici vždy trochu „výpeku“. Pred koncom varenia ešte raz otočte, aby sa vo výpeku obalila vrchná strana klobúka.
4. Pripravte si chimichurri. Do misky vsypte najemno nasekané bylinky. Šalotku, cesnak aj čili papričku (zbavenú semienok) nasekajte najemno. Pridajte k bylinkám. Zalejte olejom, pokvapkajte octom a citrónovou šťavou. Pridajte štipku sušených čili vločiek a soli, ľahko okoreňte a premiešajte.
5. Ošúpané zemiaky nakrájajte na drobné kocky. Zalejte vriacou vodou, osoľte a varte domäkka.
6. Zemiaky sceďte. Roztlačte ich pomocou mačkadla. K zemiakom pridajte kozí syr a maslo a ešte chvíľu roztláčajte. Potom prilejte horúci vývar a ručným šľahačom, resp. metlami vyšľahajte. Podľa chuti osoľte.
7. Na taniere naservírujte zemiakovú kašu, portobello steak a podľa chuti prelejte chimichurri.