Pŕhľavové lasagne

4 porcie
135 minút
Napriek tomu, že páli a zmiernenie reumy po popŕhlení je ľudová povera, je pŕhľava veľmi užitočnou burinou. Napríklad účinne znižuje krvný tlak, zabraňuje vzniku ľadvinových kameňov, pomáha pri zápale močových ciest. V kuchyni ju môžete použiť podobne ako špenát – do polievky, šalátu alebo napríklad lasagní. V tomto recepte neslúži ako náplň, ale zdravé prírodné farbivo. Trhajte ju a spracovávajte v rukaviciach, viete, ako je to s tým popŕhlením...
Suroviny:
Cesto:
50 g pŕhľavových listov
330 g hladkej múky
2 vajcia
1 lyžica slnečnicového oleja
Náplň:
4 stredne veľké mrkve
200 g petržlen /span>
200 g zeleru
3 stredne veľké cibule
3 strúčiky cesnaku
400 g bravčové plece
2 lyžice slnečnicového oleje
200 g drvených rajčín
štipka sušeného oregana
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
voda na podlievanie ;
Omáčka:
200 ml mlieka
250 ml smotany na varenie
200 g nivy
kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom hnetací hák, mlynček na mäso, nadstavec na cestoviny a mixér
cedidlo
potravinárska fólia
1 väčší hrniec
1 rajnica
zapékací mísa
Postup:
1. Pŕhľavové listy umyte a 10 minút povarte. Sceďte ich, rozmixujte a nechajte vychladnúť. K vychladnutej pŕhľave pridajte múku a vajcia a vypracujte hladké cesto. Hnetací hák robota Gratus to za 10 minút zvládne sám. Hladké cesto zabaľte do potravinárskej fólie a uložte na 30 minút do chladničky.
2. Medzitým pripravte mäsovú zmes. Mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu aj cesnak olúpte a spoločne s očisteným mäsom nameľte cez stredne hrubú mleciu doštičku na mlynčeku na mäso na robote Gratus.
3. V hrnci rozohrejte olej, pridajte mäsovo-zeleninovú zmes, drvené rajčiny a podľa chuti osoľte a pridajte čierne korenie. Nechajte 10 minút povariť a podľa potreby podlejte vodou. Občas premiešajte, aby sa zmes nepripálila k dnu. Nakoniec prisypte oregano na ovoňanie.
4. Do rajnice nalejte mlieko a smotanu, do zmesi rozdrobte nivu a pomaly zahrievajte za občasného miešania k varu. Nechajte pár minút povariť a rozmixujte dohladka.
5. Trúbu predhrejte na 180 °C. Odpočinuté cesto rozdeľte na tri diely a rozváľajte ich v nadstavci na váľanie cesta na tenké pláty (najskôr na najnižší stupeň a postupne pridávajte, až na najvyšší). Zapekaciu misu vymažte olejom a vyložte plátom cesta. Postupne naň vrstvite mäsovú zmes, syrovú omáčku a plát cesta a opakujte, pokiaľ nespotrebujete všetky suroviny. Poslednou vrstvou by mala byť omáčka. Pečte v predhriatej trúbe zhruba 50 až 60 minút, až povrch zozlátne a lasagne budú mäkké.