Pŕhľavové lasagne

Pŕhľavové lasagne

 

4 porcie

 

135 minút

Napriek tomu, že páli a zmiernenie reumy po popŕhlení je ľudová povera, je pŕhľava veľmi užitočnou burinou. Napríklad účinne znižuje krvný tlak, zabraňuje vzniku ľadvinových kameňov, pomáha pri zápale močových ciest. V kuchyni ju môžete použiť podobne ako špenát – do polievky, šalátu alebo napríklad lasagní. V tomto recepte neslúži ako náplň, ale zdravé prírodné farbivo. Trhajte ju a spracovávajte v rukaviciach, viete, ako je to s tým popŕhlením...

Suroviny:

Cesto:

50 g pŕhľavových listov

330 g hladkej múky

2 vajcia

1 lyžica slnečnicového oleja

 

Náplň:

4 stredne veľké mrkve

200 g petržlen /span>

200 g zeleru

3 stredne veľké cibule

3 strúčiky cesnaku

400 g bravčové plece

2 lyžice slnečnicového oleje

200 g drvených rajčín

štipka sušeného oregana

soľ a čerstvo mleté čierne korenie

voda na podlievanie ;

 

Omáčka:

200 ml mlieka

250 ml smotany na varenie

200 g nivy

 

kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom hnetací hák, mlynček na mäso, nadstavec na cestoviny a mixér

cedidlo

potravinárska fólia

1 väčší hrniec

1 rajnica
zapékací mísa 

Postup:

1. Pŕhľavové listy umyte a 10 minút povarte. Sceďte ich, rozmixujte a nechajte vychladnúť. K vychladnutej pŕhľave pridajte múku a vajcia a vypracujte hladké cesto. Hnetací hák robota Gratus to za 10 minút zvládne sám. Hladké cesto zabaľte do potravinárskej fólie a uložte na 30 minút do chladničky.

 

2. Medzitým pripravte mäsovú zmes. Mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu aj cesnak olúpte a spoločne s očisteným mäsom nameľte cez stredne hrubú mleciu doštičku na mlynčeku na mäso na robote Gratus.

 

3. V hrnci rozohrejte olej, pridajte mäsovo-zeleninovú zmes, drvené rajčiny a podľa chuti osoľte a pridajte čierne korenie. Nechajte 10 minút povariť a podľa potreby podlejte vodou. Občas premiešajte, aby sa zmes nepripálila k dnu. Nakoniec prisypte oregano na ovoňanie.

 

4. Do rajnice nalejte mlieko a smotanu, do zmesi rozdrobte nivu a pomaly zahrievajte za občasného miešania k varu. Nechajte pár minút povariť a rozmixujte dohladka.


5. Trúbu predhrejte na 180 °C. Odpočinuté cesto rozdeľte na tri diely a rozváľajte ich v nadstavci na váľanie cesta na tenké pláty (najskôr na najnižší stupeň a postupne pridávajte, až na najvyšší). Zapekaciu misu vymažte olejom a vyložte plátom cesta. Postupne naň vrstvite mäsovú zmes, syrovú omáčku a plát cesta a opakujte, pokiaľ nespotrebujete všetky suroviny. Poslednou vrstvou by mala byť omáčka. Pečte v predhriatej trúbe zhruba 50 až 60 minút, až povrch zozlátne a lasagne budú mäkké.