Mrkvová torta

Mrkvová torta

1 torta

 

 

Torta s mrkvou? Áno! Martina Lancingerová si pre vás pripravila zdravšiu verziu torty, ktorá osloví aj náročných stravníkov. Spojenie mrkvy a jogurtu dodá torte vláčnosť. Špaldová múka oproti bielej múke pridá potrebné minerálne látky ako vláknina, magnézium, zinok alebo železo. Bežný cukor sa nahradí alternatívnym sladidlom z brezovej kôry – xylitolom. Zdravšiu tortu nenájdete!

Suroviny:

Korpus:
120 g zmäknutého masla
170 g xylitolu

4 vajcia 
100 g orechov - pekanové a vlašské (1:1)
250 g najemno nastrúhanej mrkvy

150 g hustého bieleho jogurtu
220 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
100 g svetlej špaldovej múky

1,5 lyžičky sódy 
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

štipka soli
2 lyžičky škorice
½ lyžičky mletej vanilky (alebo nastrúhanej kôry z 1 citróna – záleží, ktorú príchuť preferujete)


Krém:  
250 g tvarohu z alobalu
500 g mäkkého tvarohu z vaničky 
80 g xylitolu 

Postup:

1. Zmäknuté maslo vymiešajte s xylitolom. Postupne zašľahajte vajce jedno po druhom. 
2. Orechy nasekajte nadrobno a spolu s ostatnými ingredienciami vmiešajte do vymiešanej zmesi.  
3. Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie. Boky môžete tiež vyložiť, jednoduchšie ale bude, keď ho vymažete maslom a vysypete hrubou múkou. 
4. Cestom naplňte formu a uhlaďte varechou. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C (teplovzdušný režim) 50 – 60 minút. Po vychladnutí vyberte z formy a 2x prekrojte. 
5. Ušľahajte tvarohy s xylitolom a tortu krémom potrite. Zostavte dohromady a uhlaďte, resp. upravte tak, ako sa vám páči. Povrch môžete posypať orechy.