Ríbezľové placky

4 porcie
60 minút
Sušené ovocné placky sú hitom raw stravy a zdravého mlsania. Predstavujú ďalší spôsob spracovania nad úrody ovocia alebo jeho uskladnenia aj mimo sezónu. Sú plné vitamínov a chuti leta. Ovocie môžete rozmixovať dohladka alebo iba rozpučiť nahrubo, ale väčšie kusy je potrebné pri sušení prepichnúť vidličkou, aby placka nezačala plesnivieť. Ríbezle môžete nahradiť ľubovoľným drobným ovocím.
Suroviny:
500 g ríbezlí
100 g krupicového cukru
med podľa chuti
Postup:
1. Ríbezle prepláchnite vodou, zbavte lístkov a nečistôt a odstopkujte ich. Prelisujte ich cez sitko alebo rozmixujte na požadovanú jemnosť. Oslaďte a premiešajte.
2. Sitá sušičky vyložte papierom na pečenie a rozotrite naň ríbezľový pretlak do kruhu o priemere 10 cm a sile zhruba 3 mm. Vložte ich do sušičky, nastavte teplotu na 60 °C a sušte 12 hodín.
3. Usušené placky sú suché a pevné. Odlepte ich z papiera, potrite medom, zabaľte a uložte do chladničky. Pokiaľ ich neplánujete zjesť skoro, nepotierajte ich a skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe.