Ríbezľové veterníky s makovou Craquelin vrstvou

Ríbezľové veterníky s makovou Craquelin vrstvou

4 porcie

120 minút

Vyskúšajte veterníky v modernom poňatí od súťažiacej Food blogu roku 2021, ktorú nájdete na Instagrame pod menom  @undercakepressure. Prekvapte vašich blízkych skutočnou delikatesou – farebnými veterníkmi s ovocným želé a chrumkavou Craquelin vrstvou, ktorá je typická pre francúzske veterníky.

ODPAĽOVANÉ CESTO

Suroviny:

135 g vody
120 g plnotučného mlieka
100 g masla
15 g cukru krupice
4 g soli
215 g hladkej múky
250–275 g vajec (cca 5 kusov veľkosti M)

Postup:

1. V hrnci zmiešajte vodu, mlieko, maslo, cukor a soľ a priveďte k varu. Odstavte a vmiešajte múku.
2. Vráťte na platňu a miešajte asi 2–3 minúty, kým je cesto hladké a na dne hrnca je prichytený biely povlak. 
3. Presuňte ho do misy od robota a miešajte niekoľko minút. Potom po jednom vmiešajte vajce a poriadne prešľahajte.
4. Prikryte cesto potravinovou fóliou a nechajte úplne vychladnúť.

MAKOVÁ CHRUMKAVÁ VRSTVA

Suroviny:

50 g hladkej múky
14 g celého maku
65 g krupicového cukru
50 g masla (mäkkého)

Postup:

1. Všetko rýchlo zmiešajte v miske rukami a dajte na 10 minút do chladničky. 
2. Potom medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkajte placku o hrúbke 2–3 mm, vykrojte kolieska o priemere 4 cm (iba ich vykrojte, neoddeľujte z cesta) a dajte znova do chladničky.
3. Odpaľované cesto dajte do vrecka s guľatou zdobiacou špičkou (0,8–1 cm) a na papier na pečenie striekajte tvar piškótov o priemere 4 cm. Navrch každého položte vykrojené makové koliesko.
4. Vložte do rúry vyhriatej na 230 stupňov (horný a dolný ohrev) a hneď znížte teplotu na 190 stupňov.
5. Pečte cca 15 minút a potom teplotu stiahnite na 170 stupňov a dopečte do zlata (cca 15–18 minút). Neunáhlite sa, ak ich vytiahnete príliš skoro, spľasknú vám

ŽELÉ ZO SLIVIEK A ČUČORIEDOK

Suroviny:

10 sliviek
100 g čučoriedok
1 plátok želatíny
1 vanilkový cukor
šťavu z ½ citróna
veterníky

Postup:

1. V rajnici povarte slivky nakrájané na drobné kúsky spolu s čučoriedkami, vanilkovým cukrom a šťavou z citróna.
2. Namočte plátok želatíny a zmäknutý a vyžmýkaný ho vmiešajte do teplej ovocnej zmesi. Nechajte úplne vychladnúť v chladničke.

RÍBEZĽOVÝ DIPLOMAT KRÉM

Suroviny:

350 g mrazených ríbezlí
40 g masla
70 g likéru Cassis de Dijon
250 g smotany na šľahanie 40%
2 vanilkové cukry
50 g vanilkového pudingového prášku
80 g krupicového cukru
šťavu z ½ citróna
250 g vody

Postup:

1. Zvarte spoločne mrazené ríbezle a 150 g vody. Prepasírujte cez sitko a získate cca 400 g hladkého ríbezľového pyré.
2. Pridajte 100 g vody a likér Cassis, vanilkový cukor, vanilkový pudingový prášok, krupicový cukor a šťavu z citróna. Po chvíľke vmiešajte maslo.
3. Za stáleho miešania znova priveďte k varu a nechajte 2–3 minúty prevariť. Odstavte, prikryte povrch potravinovou fóliou a dajte vychladnúť.
4. Následne prešľahajte a stierkou vmiešajte ušľahanú smotanu.

Zostavenie:

1. Zrežte špičku korpusov veterníkov.
2. Na dno dajte slivkovo-čučoriedkové želé a naňho zdobiacim vreckom s rezanou špičkou naneste ríbezľový krém.
3. Priklopte špičkou veterníka a je hotovo.