Karamelové laskonky

20 kúskov
140 minút
Tradičný cukrársky zákusok zvládnete ľahko pripraviť aj doma. Aby boli laskonky chrumkavé a zároveň nadýchané, je treba dobre ušľahať bielky na tuhý sneh, ktorý tvorí tzv. špičky. Šľahaním vo vodnom kúpeli je sneh stabilnejší a lepšie drží tvar aj po upečení. Použite ručný šľahač ETA Lento, ktorý je prenosný a bielky šľahá rovnomerne. Najprv začnite pri nižších otáčkach a akonáhle začne sneh rásť, zvýšte otáčky, bielky tak pojmú optimálne množstvo vzduchu a sneh bude pevnejší.
Suroviny:
3 bielky
165 g krupicového cukru
85 g jemne mletých lieskových orechov
50 g práškového cukru
Krém:
1 konzerva sladkého kondenzovaného mlieka (375 g)
250 g masla
ručný šľahač ETA Lento
Postup:
1. Uzavretú konzervu vložte do hrnca s vriacou vodou tak, aby bola celá ponorená a nechajte zhruba 2 hodiny pri miernom stupni karamelizovať.
2. Medzitým ušľahajte sneh. Bielky šľahajte s krupicovým cukrom asi 15 minút do tuhej peny. Misku postavte na hrniec s horúcou vodou tak, aby sa nedotýkala dna a šľahajte vo vodnom kúpeli nanajvýš 5 minút, až pena ešte viac zhustne. Nechajte mierne schladiť, orechy premiešajte s práškovým cukrom a ľahko zašľahajte do snehu.
3. Rúru predhrejte na 130 °C. Cestom naplňte cukrárenské vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie striekajte tvar laskonky, prípadne ho vytvorte cez šablónu. Povrch uhlaďte plochým nožom a pečte 15 minút v predhriatej rúre. Znížte teplotu na 80 °C a laskonky pri nej dosušte, trvá to zhruba 45 minút až 1 hodinu. Nechajte vychladnúť v rúre.
4. Skaramelizované mlieko vyberte, nechajte vychladnúť a vyšľahajte ho s maslom. Obe suroviny musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil alebo v ňom nevznikli hrudky.
5. Na polovicu vychladnutých laskoniek naneste pomocou cukrárskeho vrecka krém a priklopte druhou polovicou laskoniek. Nechajte pár hodín odležať a podávajte.