Karamelové laskonky

Karamelové laskonky

 

20 kúskov

 

140 minút

Zemiakové šišky ozvláštni dyňa, ktorá ich jemne osladí a neobvykle zafarbí. Modrá maková omáčka ich skvelo doplňuje vizuálne aj chuťovo. Mak meľte vždy čerstvý, aby nežltol a nezhorkol. S mlynčekom na mak, ktorý pripojíte na kuchynský robot ETA Gratus, Gratussino, Meno, Mezo, Gustus a Ambo. Dyňové šulánky môžete podávať ako dezert alebo sladký hlavný chod. Príjemná zmena nielen v sezóne dýň. 

Suroviny:

Šulánky:

3 bielky

165 g krupicového cukru

85 g jemne mletých lieskových orechov

50 g práškového cukru 

 

Krém:

1 konzerva sladkého kondenzovaného mlieka (375 g)

250 g masla 

 

ručný šľahač ETA Lento

Postup:

1.Uzavretú konzervu vložte do hrnca s vriacou vodou tak, aby bola celá ponorená a nechajte zhruba 2 hodiny pri miernom stupni karamelizovať.

 

2. Medzitým ušľahajte sneh. Bielky šľahajte s krupicovým cukrom asi 15 minút do tuhej peny. Misku postavte na hrniec s horúcou vodou tak, aby sa nedotýkala dna a šľahajte vo vodnom kúpeli nanajvýš 5 minút, až pena ešte viac zhustne. Nechajte mierne schladiť, orechy premiešajte s práškovým cukrom a ľahko zašľahajte do snehu.

 

3. Rúru predhrejte na 130 °C. Cestom naplňte cukrárenské vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie striekajte tvar laskonky, prípadne ho vytvorte cez šablónu. Povrch uhlaďte plochým nožom a pečte 15 minút v predhriatej rúre. Znížte teplotu na 80 °C a laskonky pri nej dosušte, trvá to zhruba 45 minút až 1 hodinu. Nechajte vychladnúť v rúre.

 

4. Skaramelizované mlieko vyberte, nechajte vychladnúť a vyšľahajte ho s maslom. Obe suroviny musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil alebo v ňom nevznikli hrudky.

 

5. Na polovicu vychladnutých laskoniek naneste pomocou cukrárskeho vrecka krém a priklopte druhou polovicou laskoniek. Nechajte pár hodín odležať a podávajte.