Ríbezľový džem s čerešňami

Ríbezľový džem s čerešňami

 

8 pohárov (á 250 g)

 

60 minút

Príprava domáceho džemu je veľmi jednoduchá a rady sa do nej zapoja aj deti, ktoré môžu pomôcť napr. zo zbieraním ovocia. Naviac ide o 100% prírodný variant bez akýchkoľvek éčok. Ríbezle majú prirodzene vysoký obsah pektínu, a tak džem krásne zhustne, ale býva dosť kyslý, a tak mu chuťovo pomôžu čerešne alebo višne. Ríbezľovým džemom dostanete do tela dostatočnú dávku vitamínu C po celý rok.

Suroviny:

500 g čerešní alebo višní

1,5 kg ríbezlí

1 kg krupicového cukru

5 g citrusového pektínu

šťava z 1 citróna

 

ETA Gratus s lisom na ovocie

hrniec 

Postup:

1. Čerešne alebo višne zbavte kôstok, ríbezle umyte a odstopkujte. Pomocou lisu na ovocie ETA Gratus odšťavnite ríbezle (pri nízkych otáčok, aby bolo výslednej šťavy čo najviac). V malej miske premiešajte 2 lyžice cukru s pektínom.

 

2. Do väčšieho hrnca nalejte ríbezľovú šťavu, pridajte čerešne a citrónovú šťavu. Zahrievajte na miernom stupni za občasného miešania. Oslaďte podľa chuti, pridajte pektín s cukrom a dobre premiešajte. Postupne zahrievajte do zhustnutia zhruba 20 minút, ale nevarte.

 

3. Pripravený džem prelejte do čistých suchých pohárov, zatvorte ich, obráťte dnom nahor a nechajte vychladnúť.

 

4. Pokiaľ chcete džem skladovať dlhšiu dobu, sterilizujte poháre vo vodnom kúpeli pri 80 °C zhruba 15 minút.