Rýchle a zdravé šťavy z ovocia: Ako na ne?

Rýchle a zdravé šťavy z ovocia: Ako na ne?

Najviac vitamínov sa ukrýva pod šupkou, ale ako ich ľahko dostať do tela?

 

Jedno staré príslovie hovorí, že jedno jablko denne vám pomôže viac ako lekár. Bežné ovocie zo záhradky má zázračné účinky – pomáha dobrému tráveniu, podporuje imunitu, detoxikuje telo a regeneruje tkanivá. Dokáže omladiť a odraziť infekcie. Blahodarné účinky má aj mnoho ďalších druhov ovocia a zeleniny, je ale dôležité zjesť aspoň päť čerstvých kúskov denne. Päť kúskov denne môže znieť ako veľké množstvo, avšak môžete sa nechať oklamať šťavami alebo ovocnými koktailami, v ktorých vám doporučené množstvo vitamínov bude pripadať ako nič.

 

A nie je nič lepšie ako pripraviť si chutné a čerstvé šťavy doma. Urobiť si môžete aj džemy alebo desiaty.

 

 


Mušty, ktoré vydržia až do jari

 

Najzdravšie ochutené limonády sú určite tie domáce a jablčný mušt je ich vynikajúcim príkladom. Po vylisovaní jabĺk, ku ktorému môžete použiť odšťavovač ETA Vital Press, máte dve možnosti ako jablká uchovávať. Krátkodobejšia metóda je rozliatie muštu do plastových fliaš a ich uloženie do mrazničky. Najviac mušt vydrží, pokiaľ ho rozlejete do sklenených fliaš s vekom a sterilizujete ho pri 80 °C zhruba 20 minút. Okrem jabĺk takto môžete spracovať aj repu, mrkvu alebo kapustu.

 


Spracovanie horúceho ovocie a zeleniny

 

Pri príprave domácich výživ, kedy musíte pracovať s ohriatymi surovinami, nemôžete použiť akýkoľvek kuchynský robot. Jedným z tých, ktorý zvládne mixovať aj horúce ovocie je ETA Twixer.

 


Ako na tvrdé druhy ovocia?
 


 

jablká
hrušky
mrkva
zeler

 

Získať šťavu z tvrdých druhov ovocia a zeleniny je najľahšie lisovaním. Tvrdé ovocie bez zbytočne náročného upratovania zvládne spracovať odšťavovač ETA Vital Press. Nízkootáčková technológia Spiralpress zachováva takmer 100 % živín a vitamínov, dve nerezové sitká zaisťujú maximálnu výťažnosť.


 

Ako na mäkké druhy ovocia?
 


 

banány
marhule
broskyne
kiwi
ananás
ríbezle


Z mäkkého alebo už zo zmäknutého ovocia tekutá šťava nebude, spracovať ho ale môžete v mixéri a vytvoriť si pyré, kašičku alebo ovocnú pastu. Pokiaľ predsa len chcete šťavu, pridajte do mixéra viac vody alebo inú ovocnú šťavu.

 


Čo s vylisovanou dužinou

 

Pri výrobe ovocných nápojov vám môže ostať dužina. Miesto vyhadzovania ju môžete zmiešať s namočenými semienkami a následne zmes rozotrieť na papier na pečenie na plech alebo na sitká v sušičke a niekoľko hodín ju pri 75 °C sušiť v rúre, než vzniknú tenké chrumkavé plátky.

 

 

Smoothie zvládne skutočne každý

 

 

Získajte denný prídel vitamínov z ovocia a zeleniny v podobe obľúbeného drinku smoothie. Jeho výroba je jednoduchšia, než by sa mohlo zdať a ocenia ho aj deti. Stačí do mixéra na smoothie vložiť ovocie a zeleninu a priliať vodu alebo mlieko. Dochucovaniu sa medze nekladú, podľa sezóny môžete pridávať orechy alebo semienka. Rovnakým spôsobom je možné vyrobiť aj kašu alebo výživu pre batoľatá. Využiť k tomu môžete mixér ETA Vital Blend alebo užitočný ETA ActivMix, ktorý suroviny zmieša priamo vo fľaši.

 

Za nás odporúčame napríklad modrofialové smoothie .