Linecký koláč s višňami

Linecký koláč s višňami

1 koláč

 

90 minút + 60 minút odležanie

 

Recept na višňovú náplň, ktorá tvorí srdce tohto lineckého koláča si dobre zapíšte. Svoje uplatnenie nájde aj v iných múčnikoch alebo ako ozdoba palaciniek či nadýchaných lievancov. Ten správny šmrnc jej dodáva voňavé korenie – s krehkým mandľovým cestom úplne skvostná kombinácia. 

 

Suroviny:

140 g masla    
100 g práškového cukru  
240 g hladkej múky  
150 g mletých mandlí    
2 vajcia    

Náplň:  
300 g višní  
20 g strúhanky    
30 g práškového cukru
1 citrón  
na špičku noža mletá škorica 
na špičku noža drvené nové korenie  
na špičku noža mletý klinček  

tortová forma s priemerom 28 cm  

 Postup:

  1. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom a dvoma žĺtkami, pridajte korenie. Pridajte múku a mandle. Vypracujte cesto, ktoré nechajte hodinu odpočívať v chlade. Medzitým si pripravte náplň.     

  2. Rozvarte višňovú zaváraninu s dvoma lyžicami práškového cukru, citrónovou kôrou a šťavou. Kôru použite z celého citróna, ale šťavu iba z polovice. Môžete opäť pridať štipku škorice a klinčekov. Zmes mierne prehrejte a nechajte chladnúť.     

  3. Do chladnúcej zmesi vmiešajte strúhanku. Pokiaľ je zmes príliš hustá alebo riedka, upravte ju šťavou z višňovej zaváraniny, prípadne strúhankou.   

  4. Cesto po odpočinutí rozdeľte na dve časti. Z 2/3 cesta vyvaľkajte plát.    

  5. Pripravte si formu na koláč, vymažte ju maslom a vysypte hrubou múkou. Vložte do nej vyvaľkané cesto a prispôsobte ho forme. Do formy ďalej vlejte višňovú zmes.    

  6. Zvyšné cesto vyvaľkajte, nakrájajte na rovnomerné pásky a vytvorte na koláči mriežku.     

  7. Pečte v rúre predhriatej na 175 °C približne 40 minút.     

  8. Pred servírovaním nechajte dobre vychladnúť a potom bohato posypte práškovým cukrom, na zdobenie môžete využiť aj višňový preliv alebo čerstvé višne.

 

Linecký koláč s višňami

S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.