Linecký koláč s višňami

Recept na višňovú náplň, ktorá tvorí srdce tohto lineckého koláča si dobre zapíšte. Svoje uplatnenie nájde aj v iných múčnikoch alebo ako ozdoba palaciniek či nadýchaných lievancov. Ten správny šmrnc jej dodáva voňavé korenie – s krehkým mandľovým cestom úplne skvostná kombinácia.
Suroviny:
140 g masla
100 g práškového cukru
240 g hladkej múky
150 g mletých mandlí
2 vajcia
Náplň:
300 g višní
20 g strúhanky
30 g práškového cukru
1 citrón
na špičku noža mletá škorica
na špičku noža drvené nové korenie
na špičku noža mletý klinček
tortová forma s priemerom 28 cm
Postup:
- Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom a dvoma žĺtkami, pridajte korenie. Pridajte múku a mandle. Vypracujte cesto, ktoré nechajte hodinu odpočívať v chlade. Medzitým si pripravte náplň.
- Rozvarte višňovú zaváraninu s dvoma lyžicami práškového cukru, citrónovou kôrou a šťavou. Kôru použite z celého citróna, ale šťavu iba z polovice. Môžete opäť pridať štipku škorice a klinčekov. Zmes mierne prehrejte a nechajte chladnúť.
- Do chladnúcej zmesi vmiešajte strúhanku. Pokiaľ je zmes príliš hustá alebo riedka, upravte ju šťavou z višňovej zaváraniny, prípadne strúhankou.
- Cesto po odpočinutí rozdeľte na dve časti. Z 2/3 cesta vyvaľkajte plát.
- Pripravte si formu na koláč, vymažte ju maslom a vysypte hrubou múkou. Vložte do nej vyvaľkané cesto a prispôsobte ho forme. Do formy ďalej vlejte višňovú zmes.
- Zvyšné cesto vyvaľkajte, nakrájajte na rovnomerné pásky a vytvorte na koláči mriežku.
- Pečte v rúre predhriatej na 175 °C približne 40 minút.
- Pred servírovaním nechajte dobre vychladnúť a potom bohato posypte práškovým cukrom, na zdobenie môžete využiť aj višňový preliv alebo čerstvé višne.
S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.