Šalát s marinovaným feta syrom a grilovanými paprikami

Šalát s marinovaným feta syrom a grilovanými paprikami

2 porcie

20 minút + 2 dni marinovania

Tipov na chutné šaláty nikdy nie je dosť, preto blogerka Martina Lacingerová pripravila túto skvelú kombináciu listových šalátov a pikantného marinovaného feta syra. Pripravte si ľahkú večeru alebo desiatu. 

Suroviny:

Marinovaný feta syr:
1 bloček syra feta 
bobkový list (ideálne čerstvý) 
nové korenie 
celé čierne korenie 
cesnak 
čili paprička (môže byť sušená)  
čerstvý tymian 
čerstvý rozmarín 
olivový olej

Šalát:
1 červená paprika 
1 žltá paprika 
olivový olej 
soľ 
4 hrste šalátu dubáčik (alebo Lollo Rosso) 
hrsť olív kalamata 
čerstvá bazalka 
čerstvo mleté čierne korenie 

Dresing:
2 lyžice oleja zo syra 
1 lyžica vínneho octu 
soľ

Postup:

1. Syr feta nakrájajte na menšie kocky. Vkladajte do čistého pohára, prekladajte bylinkami a korením. Na 1 bloček syra budú stačiť 3 bobkové listy, 5 guličiek nového korenia, 7 – 9 guličiek čierneho korenia, 1 – 2 strúčiky cesnaku, 1 – 2 čili papričky, pár vetvičiek tymianu a rozmarínu. Zalejte olivovým olejom tak, aby bol syr ponorený. Pohár uzavrite a nechajte cez noc odpočívať pri izbovej teplote. Potom vložte do chladničky a nechajte ideálne 2 dni odpočívať. 
2. Papriku nakrájajte na prúžky. V mise premiešajte s 1 – 2 lyžicami olivového oleja a so štipkou soli. Ogrilujte a dajte nabok. Môžete prípadne piecť v rúre pri 200 °C cca 15 minút. 
3. Šalát rozprestrite do tanierov alebo misiek. Pridajte grilovanú papriku a olivy kalamata. Šalát obložte pár kúskami marinovaného feta syra, posypte lístkami bazalky a ľahko okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. 
4. Na dresing môžete použiť aromatický olivový olej z nakladaného syra alebo čerstvý olivový olej. Prešľahajte ho s vínnym octom a soľou. Podávajte so šalátom.