Špargľová polievka s citrónom a parmezánom

Špargľová polievka s citrónom a parmezánom

4-6 porcií

60 minút

V dobe špargľovej sezóny by bola škoda nepochutnať si na lahodnej špargľovej polievke. Môžete si ju vychutnať ako predjedlo slávnostného obeda alebo si ju urobte kedykoľvek ako hlavný chod. Táto jemná krémová polievka uspokojí aj tých najnáročnejších stravníkov u vášho stola.

Suroviny:

2 zväzky zelenej špargle
50 g masla
2 stredné cibule
3 strúčiky cesnaku
1,5 l kuracieho vývaru (je možné nahradiť aj zeleninovým alebo vývarom zo šparglí)
2 lyžice citrónovej šťavy
50 g Parmigiano-Reggiano
hrsť čerstvých byliniek (tymian, kôpor, bazalka...)
soľ a čerstvé mleté korenie podľa chuti

Postup:

  1. V hrnci rozpustite maslo. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak a restujte do doby, než sa cibuľa sfarbí do zlata. Medzitým odrežte špičky špargle z jedného zväzku a odložte ich nabok. Zvyšnú špargľu nakrájajte na kúsky zhruba o veľkosti 2 cm. Nakrájanú špargľu pridajte do hrnca, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a priveďte k varu. Varte približne 30 minút do doby, pokiaľ špargľa zmäkne.
     
  2. Medzitým priveďte k varu v malom hrnci osolenú vodu, v ktorej krátko povarte odložené špičky špargle. Len čo sú špičky špargle uvarené na zahryznutie, vyberte ich z hrnca a nechajte ich schladiť v miske so studenou vodou a ľadom. Zastavíte tým proces varenia a špargľa si zachová svoju krásne zelenú farbu.
     
  3. Uvarenú polievku prelejte do mixéra Vital Blend a rozmixujte ju do hladka. Potom prelejte polievku opäť do hrnca a priveďte k varu. Pridajte citrónovú šťavu a syr, dobre premiešajte.
     
  4. Polievku nalejte do tanierov alebo misiek, pridajte na ozdobu syr, bylinky a špičky špargle. Na záver ešte pridajte čerstvo zomleté čierne korenie.