Vykúzlite v mixéri rýchlo a jednoducho farebné polievky

Vykúzlite v mixéri rýchlo a jednoducho farebné polievky

Záhradná sezóna vrcholí a košíky, debničky či misky sa plnia najrozmanitejšími plodmi. Cukety, uhorky, rajčiny, patizóny, dyne, repa… Čo ale s touto krásne sfarbenou úrodou spraviť? Vytiahnite mixér a spracujte ju do hladkých krémových farebných polievok. Uvidíte, že s touto pestrou paletou docielite úspech u celej rodiny.

Polievka je grunt a pri správnej príprave a voľbe ingrediencií môže obsahovať ideálny pomer všetkých základných živín. Menej výdatná polievka môže v rámci podpory žalúdočnej sliznice poslúžiť ako predohra k druhému jedlu. Výdatnejší zasa bez problémov zastane aj hlavný chod. Pokiaľ sa rozhodnete použiť mixér a pripraviť krémové pyré, výhody sa násobia.


 

Prečo a komu uvariť krémovú polievku?

Krémovú polievku možno pripraviť takmer z akejkoľvek suroviny a pri správnej farbe a konzistencii sa východiskové ingrediencie stávajú omnoho príťažlivejšie pre malé deti, ktoré ju inak odmietajú. Rovnako dobre poslúžia aj ako hodnotná výživa pre ľudí po operáciách, ktorí tuhú stravu ešte nedokážu zjesť či stráviť. Látky z rozmixovanej suroviny telo prijme omnoho ľahšie a pre oslabený organizmus sa môže stať základnou a navyše chutnou výživou. S funkčnou výbavou je príprava krémových polievok jednoduchá a rýchla. Napríklad vo vysokootáčkovom mixéri Vital Blend sa pomer času prípravy a výsledku naozaj vyplatí.

Ako na ne?

Pripraviť hladkú krémovú polievku nie je žiadny veľký problém a zvládne to aj úplný začiatočník Stačí mať po ruke kvalitný mixér. Zvolenú surovinu povarte či upečte, nechajte trochu vychladnúť a rozmixujte na jemné pyré napríklad v mixéri Vital Blend. Po rozmixovaní už len stačí jemne dochutiť podľa vlastných preferencií, dozdobiť na tanieri (preklik na foodstyling) a s pýchou servírovať. Nebojte sa kombinovať zeleninu, pridávať bylinky či semienka a experimentovať tak s farbou aj chuťou polievky.
 

Najlepšie farebné aj chuťové kombinácie

Zelená
Pokiaľ ste sa rozhodli pripraviť svieže pyré vo farbe fascinujúcej zelene, máte nespočetné množstvo variant surovín aj ich kombinácii. Zelená zelenina obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, malé deti ju avšak často odmietajú a krémová polievka je tak skvelým riešením, ako tieto vitamíny a minerály ratolestiam úspešne naservírovať. Povarte brokolicu, špenát, cuketu či špargľu, rozmixujte ich a dozdobte napríklad poľníčkom či rukolou. Táto vitamínová aj chuťová bomba nikdy nesklame.

TIP ETA: Špargľová polievka s citrónom a parmezánom

Biela
Že neznášate huby? Vyskúšali ste ale hustú krémovú šampiónovu polievku? To je totiž úplná rozprávka. Alebo taký krém z bielej špargle, karfiolu či patizónu – jednoducho geniálne. Polievku môžete nakoniec dozdobiť lúpanými dyňovými semienkami alebo plátkami reďkovky, okoreniť podľa chuti a nosiť na stôl.

TIP ETA: Karfiolová polievka s kokosovým mliekom

Červená, modrá a fialová
Teplé výrazné odtiene naladia vaše chuťové bunky už prostým pohľadom. Takto sfarbené plody navyše vo väčšine prípadov pôsobia ako silné antioxidanty a výrazne posilňujú náš imunitný systém. Skúste napríklad kombináciu červenej repy a papriky, klasickú rajskú polievku doplňte bylinkami zo záhrady alebo sa pusťte do experimentu sladkého vychladeného čučoriedkovo-malinového pyré.

TIP ETA: Polievka z červenej repy – Boršč

Žltá a oranžová
A nakoniec sa poďme pozrieť na žlto-oranžové kombinácie, za ktorých sfarbením stoja prospešné flavonoidy a betakarotén. Okrem toho sú žlté a oranžové plody veľmi chutné a na tanieri vypadajú úplne dokonale. Vyskúšajte mrkvové pyré či dyňový krém a hladinu hustej polievky posypte píniovými orieškami či plátkom oranžovej papriky. Mňam!

TIP ETA: Batátová polievka s kari