Žemľovka

8 porcií
80 minút + namočenia hrozienok
Nad žemľovkou mnoho ľudí ohŕňa nos, ale to asi neochutnali voňavú, zapečenú, chrumkavú žemľovku, v ktorej sa striedajú vrstvy šťavnatých sladkých jabĺčok s hrozienkami s pečivom. Vďaka snehu z bielkov získa toto jednoduché jedlo punc sviatočného dezertu. Poprášte ho práškovým cukrom a podávajte vlažné.
Suroviny:
30 g hrozienok
3 lyžice rumu
8 starších rožkov
6 jabĺk
2 vajcia
500 ml mlieka
1 lyžička mletej vanilky
1 lyžica mletej škorice
150 g krupicového cukru (alebo podľa sladkosti jabĺk)
250 g plnotučného tvarohu
½ bio citróna
maslo na vymazanie
ručný šľahač ETA Lento
robot Gratus s nástavcom na strúhanie
Postup:
1. Hrozienka namočte na 30 minút do rumu.
2. Medzitým pokrájajte rožky na kolieska, jablká olúpte, zbavte jadierok a nastrúhajte na plátky (dobre to ide na strúhadle typu mandolína alebo na nástavci na strúhanie u robota Gratus). Bielky oddeľte od žĺtkou. Pečenku vymažte maslom a na dno poukladajte vrstvu rožkov.
3. Mlieko zmiešajte so žĺtkami, vanilkou, škoricou a polovicou cukru. Tvaroh premiešajte s 2 lyžicami cukru a pridajte nastrúhanú citrónovú kôru. Hrozienka zlejte a vmiešajte do tvarohu.
4. Rožky ľahko prelejte mliečnou zmesou, zakryte polovicou nastrúhaných jabĺk, zakryte vrstvou rožkov, prelejte mliečnou zmesou a potrite tvarohom. Pokryte ďalšou vrstvou rožkov, prelejte ju mliečnou zmesou, pridajte zvyšné jablká, naskladajte navrch poslednú vrstvu rožkov a zalejte zvyšným mliekom. Pečte zhruba 35–40 minút, pokiaľ povrch ľahko nezhnedne.
5. V mise vyšľahajte z bielkov so zvyšným cukrom tuhý sneh. Rozotrite ho na povrch žemľovky, môžete ho nastriekať aj z cukrárskeho vrecka. Nechajte zhruba 10 minút zapiecť, až sa špičky snehu ľahko sfarbia do zlata. Vypnite pečenku a nechajte žemľovku zhruba 30 minút chladnúť, potom podávajte.