Špenátový falafel s feta krémom

Špenátový falafel s feta krémom

2-4 porcie

55 minút

Falafel je obľúbeným vegánskym jedlom z Blízkeho východu. Určite ale poteší každého stravníka a vďaka receptu od Martiny Lancingerové ho zvládne každý aj z pohodlia domova. 

Suroviny:

Falafel:
150 g špenátu
200 g uvareného/sterilovaného cícera
½ malej cibule

1 lyžička mletej rímskej rasce 
1 strúčik cesnaku
½ lyžice olivového oleja

50 g cícerovej múky
20 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
soľ

Feta krém:
150 g syra feta
100 g kyslej smotany
1-2 lyžice citrónovej šťávy

Na podávanie:
olivy kalamata
cherry paradajky
pažítka

koriander
čerstvo mleté korenie
pita chlieb alebo iné chlebové placky - tie môžete vymeniť za šalát

Postup:

1. Opraný špenát vložte do horúcej až vriacej vody. Premiešajte a vo chvíli, keď ovädne, zlejte do sitka a ihneď vložte do ľadovej vody. Sparený špenát sceďte a dobre vytlačte. 
2. Vložte špenát do mixéra. Pridajte cícer, cibuľu, rímsku rascu, cesnak, olej a premixujte do hladka.  
3. Zmes zahustite oboma múkami a osoľte.  
4. Z hmoty vyvaľkajte vlhkými rukami guličky veľkosti pingpongovej loptičky a poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C (teplovzdušný režim) 20 – 25 minút.  
5. Feta syr premixujte s kyslou smotanou a citrónovou šťavou do hladka.  
6. Rozotrite krém na taniere alebo do misiek. Upečený falafel naservírujte na krém. Posypte olivami, nakrájanými paradajkami, pažítkou a koriandrom. Ľahko okoreňte. 
7. Servírujte s chlebovými plackami alebo šalátom.