Syrniki s hruškovo-jablkovým kompótom

Syrniki s hruškovo-jablkovým kompótom

6 kúskov (2 porcie)

 


 

Ukrajinské syrniki sa dajú servírovať na rad spôsobov. Na jeseň a v zime príjemne potešia v kombinácii s voňavým kompótom. V lete zas s čerstvým ovocím alebo rôznymi ovocnými omáčkami, džemom, čokoládovou omáčkou či orieškovým maslom.

Suroviny:

Syrniki:
1 tvaroh v kocke (v pozlátku)
1 vajce
1 lyžica práškového cukru
3 lyžice polohrubej múky (50 g) + na obalenie
ghí na smaženie


Hruškovo-jablkový kompót:
1 hruška
1 väčšie jablko
1-2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžica cukru (alebo podľa chuti)
mletá škorica

Na servírovanie:
kyslá smotana alebo hustý jogurt

orechy podľa chuti
med alebo javorový sirup

Postup:

1. Tvaroh vložte do väčšej misky, pridajte vajce, cukor a vidličkou prepracujte.
2. Do tvarohu zapracujte múku.
3. Zo zmesi oddeľujte rovnako veľké kúsky – cca 6 kusov – a z každého vytvarujte rovnomerne hrubú placku – asi 1-1,5 cm. Pri tvarovaní si ruky aj cesto pomúčte, aby sa nelepilo.
4. Rozohriatu panvicu potrite asi lyžičkou prepusteného masla a placky z oboch strán smažte dozlata – bude to trvať asi 2-3 minúty na každej strane.
5. Hrušku a jablko ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na kocky. Preložte do hrnca. Pokvapkajte citrónovou šťavou, oslaďte cukrom alebo medom, poprášte škoricou a podlejte 1-2 lyžicami vody. Pod pokrievkou duste domäkka.
6. Syrniki podávajte s kompótom, kyslou smotanou alebo jogurtom, orechmi podľa chuti a medom alebo javorovým sirupom.