Toskánska cícerová polievka

Toskánska cícerová polievka

8 porcií

1:30 hod

Strukovinovo - zeleninové polievky sú skvelou voľbou pre horúce letné dni – vďaka prítomnosti zeleniny sú dostatočne ľahké, zároveň zasýtia, a ako bonus vám pomôžu doplniť tekutiny. Rovnako dobre však poslúžia aj ako výdatná jesenná večera plná rastlinných bielkovín a vlákniny. S tými správnymi pomocníkmi, ako je multifunkčný tlakový hrniec ETA, sa navyše zaobídete bez zdĺhavého namáčania strukovín. 

 

Suroviny:

200 g cícera (v suchom stave)
1 lyžica oleja
1 cibuľa nakrájaná na kocky
4 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 veľká mrkva nakrájaná na kolieska
1 stonka stopkového zeleru nakrájaného na plátky 
200 ml bieleho vína
1,5 l vody 
4 väčšie zemiaky
konzerva paradajok alebo paradajkový pretlak
bobkový list
soľ, čierne korenie podľa chuti
petržlenová vňať na dozdobenie  

multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro

Postup:

  1. Cícer prepláchnite, vložte do hrnca a zalejte cca 400 ml studenej vody. Nastavte program Tlakové varenie na 40 minút.   

  2. Medzitým si pripravte zeleninu. Cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak na plátky, mrkvu na kolieska a stopkový zeler na plátky. 

  3. Hneď ako skončí program, stlačte tlačidlo STOP a vypustite paru. Cícer preceďte a prepláchnite. Hrniec zapnite na program Varenie bez veka. Rozohrejte olej, na ňom postupne orestujte cibuľu, zeler, cesnak a nakoniec aj mrkvu. Zalejte bielym vínom a nechajte ho zredukovať. Potom pridajte odkvapkaný cícer, zemiaky nakrájané na kocky, pretlak a bobkový list. Prilejte 1,5 l vody, osoľte, okoreňte a priveďte k varu. 

  4. Hneď ako polievka dosiahne bod varu, ukončite program Varenie bez veka. Nasaďte veko, nastavte program Tlakové varenie na 5 minút. 

  5. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP a vypustite paru. Polievku dochuťte. Servírujte s bruschettou ľahko posypanou parmezánom. Polievku môžete na tanieri ozdobiť petržlenovou vňaťou.   

Toskánska cícerová polievka