Zapečené zemiaky so syrom (Tartiflette)

Zapečené zemiaky so syrom (Tartiflette)

 

4 porcie

 

60 minút

Neexistuje jediný „správny“ predpis na Tartiflette. Niekto ho pripravuje vo vrstvách, iný zasa so zemiakmi nakrájanými na kocky. Dôležité je však použiť dostatok slaniny, cibuľu a výrazný syr Reblochon. Práve tento výborný syr zo savojského regiónu vám na tanieri navodí atmosféru okúzľujúceho francúzskeho bistra. Podávajte so suchým bielym vínom. Francúzskym, samozrejme!

Suroviny:

7 stredne veľkých zemiakov
200 g syra Reblochon alebo iného aromatického
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľu
200 g slaniny
150 ml suchého bieleho vína
200 g kyslej smotany
3 vetvičky tymianu

ETA Pečenka
hrniec
panvica

Postup:

1. Zemiaky olúpte a nakrájajte na plátky silné zhruba 0,5 cm. Predvarte ich v ľahko osolenej vode 5–7 minút, zlejte a nechajte mierne vychladnúť.

2. Medzitým nakrájajte na tenké plátky syr a olúpaný cesnak. Cibuľu olúpte a rozkrájajte na polmesiačiky, slaninu pokrájajte na kocky.

3. Cibuľku a slaninu opekajte na panvici pokiaľ sa slanina nevyškvarí a cibuľka nezačne ľahko hnednúť. Pridajte cesnak, premiešajte, restujte 1 minútu, zalejte vínom a nechajte trochu vyvariť alkohol.

4. Na dno nádoby pečenky poukladajte polovicu zemiakov. Prelejte ich slaninou a cibuľou z panvice, potrite kyslou smotanou a posypte nasekaným tymianom. Zakryte druhou polovicou zemiakov a nakrájaným syrom. Pomocou dvoch lyžíc veľmi ľahko odspodu premiešajte. Pečte zhruba 20 minút do zlata. Pred podávaním nechajte ľahko vychladnúť.