Syrové bochníky à la bubble bread s bylinkami a semienkami

Syrové bochníky à la bubble bread s bylinkami a semienkami

20 kúskov

1 hodina 45 minút + kysnutie
 

Prekvapte rodinu alebo priateľov pohostením, ktoré zvládne zastúpiť aj rolu predjedla alebo prílohy k polievke či šalátu – pre každého podľa chuti. A to platí dvojnásobne, pretože príchutí, ktoré môžete týmto syrovým bochníkom pridať, je naozaj veľa.

Suroviny:

20 g droždia
250 g vlažnej vody
1 rovná lyžička cukru
1 lyžička feniklových semienok
200 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
200 g svetlej múky hladkej
1 lyžička soli
2 lyžice olivového oleja
150 g syra feta
maslo na potretie
semienka na posypanie 
bylinky na ozdobu

K podávaniu:
olivový olej
mix byliniek
cesnak

Postup:

1. Droždie rozmrvte do misky, pridajte cukor, zalejte vlažnou vodou a premiešajte. Nechajte 15-20 minút stáť, kým nezačne voda pekne peniť.
2. Fenikel nasucho opečte na panvici a potom ho preložte do mažiara. Nechajte vychladnúť a rozdrvte. V mise zmiešajte múky, soľ a fenikel. Múku môžete použiť len svetlú, bochníky tak budú jemnejšie. Prilejte rozkvasenú vodu, olej a spracujte cesto. Nechajte robot miesiť cesto asi 10 minút. Misu s cestom zakryte fóliou a nechajte 1,5 hodiny kysnúť. 
3. Syr nakrájajte na 20 kociek. 150 g feta syru je cca 2/3 zvyčajnej veľkosti bločka  malo by sa z neho dobre nakrájať množstvo 5x4 kocky

4. Cesto preklopte na pracovnú plochu a krátko prepracujte. Rozdeľte na 20 rovnako veľkých kúskov. Z každého v dlaniach utvorte placku. Doprostred vložte kúsok syra a okraje spojte. Odkladajte hotové bochníky bokom. 
5. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenia a doprostred položte pohár alebo mištičku. 
6. Rozpustite asi 2-3 lyžice masla. Do masla môžete primiešať prelisovaný cesnak a najemno nakrájané bylinky. Každý bochník potrite maslom a posypte semienkami alebo ozdobte bylinkami. Bochníky ukladajte vedľa seba okolo obvodu pohára. Pohár pred pečením vyberte.  
7. Pečte pri 175 °C 40-45 minút. 
8. K podávaniu premiešajte olivový olej s najemno nakrájanými bylinkami a cesnakom.