Veľkonočná plnka

Veľkonočná plnka

8 porcií

75 minút

Veľkonočná plnka patrí k tradičným pokrmom, ktoré sa objavujú na veľkonočnom stole už od pradávna. Variant, ako pripraviť veľkonočnú plnku, je ohromné množstvo, líšia sa podľa jednotlivých krajov a miestnych zvyklostí. Pôvodne sa Veľkonočnej plnke hovorilo hlavička a to preto, že v dobách minulých se do plnky dávalo obrané mäso z varenej teľacej hlavy. Dobre poslúži tiež kuracie alebo údené mäso, ktoré mu dodá jemnú vôňu a chuť. Veľkonočná plnka sa podávala na Bielu sobotu, pretože po piatkovom pôste, bol potrebný výdatný pokrm. Ďalšou nezbytnou ingredienciou sú zelené jarné byliny. Použiť môžete pažítku, mladý špenát, pŕhľavu alebo medvedí cesnak.

Suroviny:

6 rožkov
150 g masla
1 cibule
250 g údeného mäsa
150 g mladého špenátu
150 g medvedieho cesnaku
6 vajec
400 ml mlieka
soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti

ETA Pečenka

Postup:

  1. Rožky nakrájajte na kocky o veľkosti cca 1 cm. Kúsok masla rozohrejte na panvici a opečte na ňom kocky rožkov dozlata. Nasypte ich do väčšej misy.
     
  2. Údené mäso a cibuľku nakrájajte na drobné kúsky a spoločne orestujte na panvici s kúskom masla. Všetko pridajte k pečivu do misy. Špenát a medvedí cesnak sparte v sitku, väčšie listy pokrájajte a pridajte do misy.
     
  3. Oddeľte bielka od žĺtkov. Žĺtky premiešajte s mliekom a zmes prilejte do misy. Podľa chuti všetko osoľte a okoreňte čiernym, čerstvo namletým korením. Z bielkov ušľahajte sneh a zľahka ho vmiešajte do zmesi pečiva s mäsom, špenátom a medvedím cesnakom.
     
  4. Pečenku vytrite dôkladne maslom a dajte do nej zmes na plnku. Pečte na 180 °C približne 40 minút, až je plnka krásne zlatá a chrumkavá na povrchu. Plnku potom vyklopte a ihneď podávajte.