Slané tartaletky s medvedím cesnakom

Tartaletky väčšinou poznáme skôr v sladkých variantoch. Martina Lacingerová však zvolila nie veľmi tradičnú, ale zato úplne skvelú kombináciu s krémovým syrom a pikantným medvedím cesnakom. Vďaka ovseným vločkám a špaldovej múke majú naviac tartaletky vyšší obsah vlákniny, vďaka ktorej sa budete cítiť dlhšie sýty.
Suroviny:
Korpus:
200 g jemných ovsených vločiek
40 g rozdrvených ľanových semienok
štipka soli
1 lyžica olivového oleja
220 ml horúcej vody
25 g celozrnnej špaldovej hladkej múky + na pomúčenie
Náplň:
80 g medvedieho cesnaku
100 g hustého bieleho jogurtu
200 g syra typu Lučina
soľ
môžete dochutiť aj ďalšími bylinkami – napríklad tymianom alebo bazalkou
Na ozdobenie:
jedlé kvety a bylinky
obľúbené semienka
reďkovky
Postup:
1. Ovsené vločky premiešajte v mise s ľanovými semienkami a soľou. Zalejte olejom a horúcou vodou a dobre premiešajte v kuchynskom robote. Nechajte 2 – 3 minúty odstáť a potom zapracujte múku na zahustenie.
2. Medzi dlaňami tvarujte z cesta placky hrubé asi 0,5 – 1 cm. Pomúčenie pomôže predísť ich prichyteniu k formičkám.
3. Plackami vyložte košíčky na tartaletky v hrúbke asi 0,5 cm. Tartaletky preložte na plech a pečte na 170 °C (teplovzdušný ohrev) 25 minút. Po vybratí z rúry nechajte chvíľu odpočívať, ale akonáhle to pôjde, preložte ich na mriežku a nechajte vychladnúť (pomôžte si napríklad utierkou alebo nožom).
4. Medvedí cesnak porozkrajujte na menšie kusy, pôjde tak lepšie rozmixovať. Vložte do mixéra s jogurtom a mixujte dohladka. Pridajte syr, štipku soli a zapracujte.
5. Náplň rozotrite do pripravených košíčkov a nechajte v chladničke 5 – 10 minút zatuhnúť.
6. Ozdobte podľa svojej fantázie.