Veľkonočný baránok

Veľkonočný baránok nesmie chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Veľkonočný baránok by sa mal podľa tradície piecť na Božie hody veľkonočné – teda v nedeľu pred veľkonočným pondelkom. V minulosti se práve túto nedeľu pieklo jahňacie mäso. Chudobnejší ľudia si ho ale nemohli dovoliť, a tak si upiekli aspoň sladkého baránka. Táto tradícia sa dodržuje dodnes a receptov na baránka je nespočetné množstvo. Najčastejšie se pečie z cesta piškótového a treného. Upečený baránok sa dá zdobiť rôznymi spôsobmi, môžete ho len pocukrovať alebo potrieť bielou polevou či čokoládou a ozdobiť farebnou stužkou.
Suroviny:
100 ml rastlinného oleja
3 vejcia
150 g polohrubej múky
5 g prášku do pečiva
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
Citrónová kôra z jedného citrónu
60 ml vlažnej vody
Práškový cukor na posypanie
Farebná mašlička
Forma na baránka
Postup:
- Oddeľte bielka od žĺtkov. Žĺtky zmiešajte s krupicovým a vanilkovým cukrom do peny. Prilejte olej (slnečnicový alebo repkový) a chvíľu miešajte. Potom pomaly pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Všetko spoločne zmiešajte, až vám vznikne tuhšia hmota.
- Pridajte jemne nastrúhanú citrónovú kôru, prilejte vlažnú vodu a premiešajte. Z bielkov ušľahajte sneh a zľahka ho vmiešajte do zmesi.
- Medzitým si dôkladne vymažte a vysypte formu baránka. Pripravené cesto do nej vlejte.
- Vložte do predom vyhriatej trúby na 160 °C a pečte približne 30 až 35 minút. Dozlata upečeného baránka vytiahnite a nechajte vychladnúť. Baránka vyklopte, posypte práškovým cukrom a dozdobte na krk farebnou mašličkou.