Veľkonočná plnka
Čo by to bolo za Veľkú noc bez poctivej veľkonočnej plnky s poriadnou dávkou jarných byliniek? Plnka sa skvele hodí k pečenému kuraťu a rozhodne nesmie chýbať na veľkonočnom stole. Vyskúšajte recept od blogerky Majdy z profilu Hungry Panda.
Suroviny:
240 g celozrnného toastového chleba
200 g kvalitnej morčacej šunky
3 jarné cibuľky
1 strúčik cesnaku
50 g čerstvého petržlenu
125 g čerstvého špenátu
5 vajec izbovej teploty
200 ml mlieka
soľ
1 lyžica ghí
Postup:
1. Celozrnný toast nakrájajte na kocky a pečte 10 min v rúre predhriatej na 180 °C (dozlata). Potom nechajte vychladnúť.
2. Na lyžici ghí krátko orestujte bielu časť jarnej cibuľky. K orestovanej cibuľke pridajte šunku nakrájanú na kocky, špenát, petržlen, nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky a prelisovaný strúčik cesnaku. Miešajte na miernom ohni, až kým špenát nezvädne.
3. K zmesi vmiešajte opečený celozrnný toast a mlieko zmiešané so žĺtkami. Toast by mal nasiaknuť všetku tekutinu. Osoľte.
4. Vyšľahajte bielky do tuhého snehu a opatrne ich vmiešajte k zmesi.
5. Zmes rovnomerne rozložte do pekáča s rozmermi 20x30 cm vyloženého papierom na pečenie. Pečte na 180 °C 25 min.
6. Servírujte. Plnka je dobrá teplá aj studená a skvele sa k nej hodia kyslé uhorky.