Veľkonočná plnka

Veľkonočná plnka

4 porcie

50 minút

Čo by to bolo za Veľkú noc bez poctivej veľkonočnej plnky s poriadnou dávkou jarných byliniek? Plnka sa skvele hodí k pečenému kuraťu a rozhodne nesmie chýbať na veľkonočnom stole. Vyskúšajte recept od blogerky Majdy z profilu Hungry Panda.

Suroviny:

240 g celozrnného toastového chleba
200 g kvalitnej morčacej šunky
3 jarné cibuľky

1 strúčik cesnaku
50 g čerstvého petržlenu
125 g čerstvého špenátu

5 vajec izbovej teploty
200 ml mlieka
soľ

1 lyžica ghí

Postup:

1. Celozrnný toast nakrájajte na kocky a pečte 10 min v rúre predhriatej na 180 °C (dozlata). Potom nechajte vychladnúť.
2. Na lyžici ghí krátko orestujte bielu časť jarnej cibuľky. K orestovanej cibuľke pridajte šunku nakrájanú na kocky, špenát, petržlen, nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky a prelisovaný strúčik cesnaku. Miešajte na miernom ohni, až kým špenát nezvädne. 
3. K zmesi vmiešajte opečený celozrnný toast a mlieko zmiešané so žĺtkami. Toast by mal nasiaknuť všetku tekutinu. Osoľte.
4. Vyšľahajte bielky do tuhého snehu a opatrne ich vmiešajte k zmesi.
5. Zmes rovnomerne rozložte do pekáča s rozmermi 20x30 cm vyloženého papierom na pečenie. Pečte na 180 °C 25 min.
6. Servírujte. Plnka je dobrá teplá aj studená a skvele sa k nej hodia kyslé uhorky.