Mazanec

Mazanec

1 bochník

240 minút

Na veľkonočnom stole nesmie chýbať. Tradične sa piekol na Bielu sobotu, ale pripraviť ho môžete aj počas roka, keď dostanete chuť na sladký bochník s hrozienkami a mandľami. Ak hrozienka práve nemilujete, skúste do cesta pridať kandizovanú citrusovú kôru – krásne ho prevonia a osvieži. Nezabudnite ju ale namočiť deň vopred do vody či rumu.

Suroviny:

150 ml mlieka
3 žĺtky 
75 g masla
16 g soli
80 g cukru krupica
500 g polohrubej múky
30 g čerstvého droždia
100 g hrozienok vopred namočených v rume
20 g mandľových lupienkov

pekáreň ETA Delicca II

Postup:

1. Do veľkej nádoby so strednými hnetacími hákmi nalejte najprv mlieko.
2. Pridajte rozdrobené droždie, žĺtky, zmäknuté maslo a cukor, ďalej pridajte múku, uprostred vytvorte jamku, vsypte do nej soľ a zahrňte. 

3. Nádobu vložte do pekárne a zapnite program SLADKÝ, pridajte 20 minút, veľkosť 1000 g, farba stredná a zapnite.
4. Po zaznení zvukového signálu pridajte odkvapkané hrozienka a mandľové lupienky.

5. Upečený mazanec nechajte úplne vychladnúť na mriežke.