Zeleninové špízy s halloumi, špenátovým pestom a rajčinovým dipom

Zeleninové špízy s halloumi, špenátovým pestom a rajčinovým dipom

2-3 porcie

40 minút

Pokiaľ ste vegetariáni alebo si len chcete oddýchnuť od grilovačiek plných mäsa a špekáčikov, je tento recept priamo pre vás. Zeleninové špízy s halloumi, špenátovým pestom a rajčinovým dipom sú skvelou alternatívou.

Suroviny:

Pesto:
15 g píniových semienok 
15 g parmezánu 

pár vetvičiek tymianu (môžete nahradiť napríklad bazalkou alebo oreganom) 
1 (menší) strúčik cesnaku 
80 g baby špenátu 

100 ml olivového oleja (môžete pridať aj viac – záleží, ako „koncentrované“ a husté chcete pesto mať) 
soľ 

môžete pridať pre ozvláštnenie aj trochu citrónovej kôry 

Rajčinový dip:
150 g kyslej smotany 
25 g sušených rajčín – nenaložených v oleji (pokiaľ budete pridávať naložené, použite 30 g a nepridávajte ďalší olej) 

1 lyžica oleja 
vetvička bazalky 
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Halloumi špízy:
220 g halloumi 
150 g hnedých šampiňónov 

½ cukety 
1 paprika 
1 – 2 lyžice olivového oleja
½ lyžičky mletej rímskej rasce 
1 lyžička najemno nakrájaného tymianu 
soľ

Postup:

1. Začnite prípravou pesta. Píniové semienka ľahko opečte nasucho na panvici a nechajte vychladnúť. Nasypte do mixéra spolu s parmezánom, nadrobno pokrájaným cesnakom, tymianom a nasekajte na hrubšiu zrnitú zmes. Preložte bokom do misky. 
2. V mixéri rozsekajte špenát na menšie kúsky. Prilejte olej a ešte chvíľu mixujte. Nakoniec pridajte nasekané píniové semienka, parmezán a štipku soli. Pár pulzmi premiešajte. Pesto preložte do pohára, zatvorte a uložte do chladničky. Získa počas chvíľky krásnu textúru, farbu aj chuť. 
3. Pokračujte dipom. Kyslú smotanu, rajčiny a olej rozmixujte najemno. Pridajte bazalku, štipku soli a čierneho korenia a ešte krátko premixujte. Uložte do chladničky. 
4. Halloumi nakrájajte na väčšie kocky. Šampiňóny prepoľte, cuketu nakrájajte na pol alebo štvrťkolieska hrubé asi 2 cm. Papriku nakrájajte na kocky s hranou asi 2 cm. Všetko spoločne vložte do misy. Pokvapkajte olivovým olejom. Pridajte rímsku rascu, tymian, soľ a premiešajte. Jednotlivé kúsky striedavo napichujte na ihlice alebo špajdle. Pozvoľna ogrilujte zo všetkých strán. 
5. Špízy servírujte preliate pestom. Podávajte s rajčinovým dipom.