Cuketovo-baklažánové "lasagne"

Cuketovo-baklažánové "lasagne"

8 porcií

 


 

Ide to aj bez mäsa. A tiež bez cestovín. Skúste trochu netradičnú formu lasagní, kde pláty cesta nahradzujú baklažány a cukety a bešamel zase lahodný syr. Pre zvýšenie biologickej hodnoty môžete do omáčky vmiešať hotový cícer, fazuľu alebo šošovicu, prípadne môžete variť s červenou lúpanou šošovicou.

Suroviny:

3 baklažány (celkom asi 1,2 kg)
soľ
olej (olivový alebo repkový)
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
1,5 l pasírovaných rajčín 
2 lyžičky tymianu
veľká hrsť bazalky
čierne korenie
5 cukiet (celkom 1 kg)
250 g mozzarelly (je možné použiť nízkotučnú verziu)
100 g parmezánu 
500 g ricotty

Postup:

1. Baklažány nakrájajte na centimetrové plátky. Z oboch strán osoľte a nechajte 45-60 minút “vypotiť.”
2. Cibuľu nakrájajte nadrobno a na 2 lyžiciach oleja opekajte, kým nezačne zlatnúť. Cesnak nakrájajte najemno a pridajte k cibuli, miešajte niekoľko sekúnd, aby sa rozvoňal a zalejte pasírovanými rajčinami. Obal z nich vypláchnite troškou vody a nalejte ju do hrnca. Pridajte tymian a varte 15-20 minút, aby sa omáčka zredukovala. Po dovarení vmiešajte nadrobno nakrájanú bazalku, podľa chuti dosoľte a okoreňte.
3. Cuketu nakrájajte na centimetrové plátky. Rozpáľte panvicu, najlepšie dve, aby išla práca rýchlejšie. Môžete použiť aj gril. Panvicu alebo gril potrite olejom a plátky cukety opekajte z oboch strán dozlata. Počas pečenia osoľte. Opečené cukety položte na väčšiu tácku. Pokiaľ sa vám zdá, že sú príliš vlhké, osušte povrch papierovou utierkou. Čím menej vlhkosti, tým lepšie.
4. Baklažán umyte a dobre vysušte papierovou utierkou. Panvicu alebo gril opäť potrite olejom a baklažány opekajte z oboch strán dozlata. Baklažány je dobré ešte tesne pred vložením na panvicu dosušiť, pretože majú tendenciu ďalej vlhnúť. Opečené baklažány dajte tiež na väčšiu tácku alebo tanier.
5. Mozzarellu nastrúhajte nahrubo, parmezán najemno.
6. Pripravte si väčšiu zapekaciu misu (ideálne 32x25 cm). Na dno naneste trochu omáčky. Do jednej vrstvy poukladajte plátky baklažánu tak, aby sa prípadne len mierne prekrývali, ale neboli medzi nimi žiadne diery. Na baklažán rozotrite polovicu množstva (1 téglik) ricotty. Na ricottu poukladajte vedľa seba plátky cukety tak, aby sa dotýkali. Ideálne je ukladať cuketu naprieč baklažánom (krížom) – jedlo potom lepšie drží tvar pri krájaní. Na cuketu naneste omáčku. Množstvo by malo byť také, aby cuketa trochu presvitala. Omáčku posypte asi 2/3 mozzarelly a potom hrsťou parmezánu. Po parmezáne nasleduje baklažán a zvyšok ricotty. Potom hrsť parmezánu a preliatie omáčkou – opäť len tenká vrstva. Na omáčku rozprestrite vedľa seba zvyšné plátky baklažánu a cukety, zľahka potrite omáčkou a posypte zvyšným syrom (mozzarellou aj parmezánom). 
7. Pekáč vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 25 minút. Po upečení nechajte 5-10 minút chladnúť, aby sa lasagne pri krájaní nerozdelili.