Zemiaková polievka s pohánkou

Zemiaková polievka s pohánkou

 

6 porcií

 

90 minút

Táto hustá a zdravá polievka patrí medzi klasiky. Nie nadarmo sa hovorí, že polievka je základ. A o zemiakovej polievke to platí dvojnásobne. Príjemne zasýti a zahreje nielen počas zimných dní. Sušené huby dodajú polievke silnú chuť a krásne ju zafarbia. Vďaka zahusteniu pohánkovou múkou si na nej môžu pochutnať aj celiatici.

Suroviny:

3 veľké zemiaky
50 g pohánkových obilninových krúp
50 g pohánkovej múky
2 l zeleninového vývaru
250 ml vody
2 hrsti sušených húb
1 cibuľa
1 veľká mrkva
1 zeler
1 menší petržlen
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
50 g masla
čerstvo namleté korenie
½ lyžičky soli
1 lyžička sušenej majoránky

 

Postup:

1. Pomocou mlynčeka ETA Gratus nameľte nahrubo pohánkové obilninové krúpy. Pohánkovú múku nameľte najemno. Huby namočte do vody. Cibuľu olúpte a nakrájajte najemno, ostatnú zeleninu očistite a pokrájajte nadrobno.

2. Vo väčšom hrnci orestujte na 1 lyžici masla cibuľu, mrkvu a zeler zhruba 5 minút dozlatista. Presypte na tanier a v hrnci, kde ste restovali zeleninu, rozohrejte zvyšné maslo. Zasypte ho pohánkovou múkou a na miernom stupni miešajte a usmažte svetlú zápražku. Stačí zhruba 3–4 minúty. Za stáleho miešania prilievajte po častiach horúci vývar. Povarte 2 minúty a do hrnca pridajte zemiaky, huby (vrátane vody, v ktorej ste ich namáčali) a orestovanú zeleninu. Prelisujte cesnak a dochuťte soľou, korenín a majoránkou. Polievku nechajte iba mierne prebublávať zhruba 20–30 minút, kým zemiaky zmäknú.

3. Na konci varenia prilejte za stáleho miešania rozšľahané vajce. Hrniec odstavte a prisypte pohánkové obilninové krúpy, ktoré nechajte ešte zhruba 20–30 minút dôjsť. Ak medzitým polievka vychladla, iba ju prihrejte, ale už nevarte.