Zemiaková polievka s pohánkou

Zemiaková polievka s pohánkou

 

6 porcií

 

90 minút

Táto hustá a zdravá polievka patrí medzi české klasiky. Nie nadarmo sa hovorí, že polievka je základ. A o zemiakovej polievke to platí dvojnásobne. Príjemne zasýti a zahreje nielen behom zimných dní. Sušené huby dodajú polievke silnú chuť a krásne ju zafarbia. Vďaka zahusteniu pohánkovou múkou si na nej môžu pochutnať aj stravníci držiaci bezlepkovú diétu.

Suroviny:

50 g pohánkových obilninových krúp

50 g pohánkovej múky

2 hrsti sušených húb

250 ml vody

1 cibuľa

1 veľká mrkva

1 zeler

3 veľké zemiaky

50 g masla

2 l zeleninového vývaru

1 menší petržlen

2 strúčiky cesnaku

½ lyžičky soli

čerstvo namleté korenie

1 lyžička sušenej majoránky

1 vajce

 

ETA Gratus s mlynčekom na obilniny

hrniec 

 

Postup:

1. Pomocou mlynčeka ETA Gratus nameľte nahrubo pohánkové obilninové krúpy. Pohánkovú múku nameľte najemno. Huby namočte do vody. Cibuľu olúpte a nakrájajte najemno, ostatnú zeleninu olúpte a pokrájajte nadrobno.

 

2. Vo väčšom hrnci restujte na 1 lyžici masla cibuľu, mrkvu a zeler zhruba 5 minút do zlata. Presypte na tanier a vo voľnom hrnci rozohrejte zvyšné maslo, zasypte ho pohánkovou múkou a na miernom stupni miešajte a usmažte svetlú zápražku. Stačí zhruba 3–4 minúty. Za stáleho miešania prilievajte po častiach horúci vývar. Povarte 2 minúty a do hrnca pridajte zemiaky, huby (vrátane vody, v ktorej ste ich namáčali) a orestovanú zeleninu. Prelisujte cesnak a dochuťte soľou, korenín a majoránkou. Polievku nechajte iba mierne prebublávať zhruba 20–30 minút, kým zemiaky zmäknú.

 

3. Na konci varenia prilejte za stáleho miešania rozšľahané vajce. Hrniec odstavte a prisypte pohánkové obilninové krúpy, ktoré nechajte ešte zhruba 20–30 minút dôjsť. Pokiaľ medzitým polievka vychladne, iba ju prihrejte, ale už nevarte.